MET VIDEO

Geslaagde eerste avond 'Vertel mij wat!' in Acquoy

Algemeen 431 keer gelezen

ACQUOY • Van een nieuwe winterjas tot de windhoos in 1967: de onderwerpen tijdens de eerste echte vertelavond in Acquoy waren afwisselend en origineel. Voor het vervolg zoekt de organisaties mee vertellers.

"Ik vond het doodeng!" Ton Philipsen uit Deil staat aan de bar van tapperij Lingezicht en nipt van een rode wijn. Hij heeft zojuist zijn debuut gemaakt als verteller.

Zonder blaadje
"Maar", relativeert hij meteen, "na de eerste minuut werd het leuker. Ik had mijn verhaal uitgeschreven, maar ik besloot al snel dat het zonder blaadje beter ging. Toen maakte ik contact met het publiek en hoorde ik iemand mompelen: 'ja, zo was het!'. Er was dus in elk geval één persoon die luisterde en dat gaf me moed."

Volle zaal
Die ene luisteraar is zeker niet de enige die het verhaal van Ton heeft gevolgd, alle bezoekers hangen aan de lippen van de vertellers. Het zaaltje van Lingezicht zit propvol, achterin staan nog mensen te luisteren.

Kaars
Als ze maar stil zijn zodra de kaars wordt aangestoken, maant gastheer Melvin Könings aan het begin. Het aansteken en uitblazen van de kaars door de verteller markeert het begin en eind van het verhaal. Zo gaat het zeven keer op deze eerste officiële avond na de try-out.

Enorm geloei
Ton vertelt over één van zijn vroegste herinneringen. Hij is twee jaar en drie maanden - het erf van de boerderij in het Deilse veld is nog kaal zo vlak na de ruilverkaveling - als na een warme dag de lucht snel betrekt. "We gingen snel naar binnen. Met mijn ouders, broertje en twee zussen luisterde ik naar het enorme geloei. Met een klap vloog het grote raam in de kamer kapot, gevolgd door de twee keukenruiten. Buiten vloog van alles rond. Het duurde niet lang. Daarna waren ook die paar populieren verdwenen. Ik ging naar buiten en keek uit over de vlakte."

Stofzuiger in sloot
Een buurman vertelt later dat hij even dacht dat Ton de enige overlevende van het gezin was. "Dat was gelukkig niet zo, maar het heeft wel een enorme indruk gemaakt. En zoals iedereen weet, heeft deze windhoos in Tricht wel levens geëist. Het huis van onze buren was ook weg. Jaren later vonden mijn broertje en ik hun stofzuiger terug in een sloot."

Humor
Verhalen hoeven niet per se te gaan over gebeurtenissen die in de lokale geschiedenisboeken terecht zijn gekomen om de moeite van het vertellen waard te zijn. Humor doet het ook goed, bewees onder andere Paula Smit.

Gebroken witte winterjas
De initiatiefneemster van het verhalenproject beet het spits af met een verhaal over haar dure, gebroken witte winterjas. Bij de eerste de beste wandeling in die mooie jas komt ze langs het spoor bij de Diefdijk in een zompig moeras terecht. "Niemand zou me hier ooit nog vinden! Ja, misschien over een paar honderd jaar; een skelet in de resten van een gebroken witte jas..."

Paula kijkt met een goed gevoel terug op de eerste editie. "Natuurlijk zijn er altijd leerpuntjes, maar de stemming zat er goed in en dat is het belangrijkst."

Subsidie
Het project 'Vertel mij wat!' heeft inmiddels subsidie gekregen, het is de bedoeling dat het de inwoners van de nieuwe gemeente West Betuwe nader tot elkaar gaat brengen. De eerstvolgende editie is weer in Acquoy, vervolgens komen er in 2019 acht avonden verspreid door de nieuwe gemeente.

Aanmelden
Wie nog twijfelt over een verhaal, vindt alvast veel informatie op de website. Een redactie begeleidt de vertellers. Overleggen kan via een mailtje naar info@vertelmijwat.net of een telefoontje naar 06-24854850.

vertelmijwat.net

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden