• College en ondernemers zijn blij met de komst van de camera's.
• College en ondernemers zijn blij met de komst van de camera's. Foto: Gemeente Leerdam

Alle betrokkenen blij met camera's

Algemeen 816 keer gelezen

LEERDAM • Sinds deze zomer is het cameratoezicht in Leerdam uitgebreid met acht camera's. Eind augustus werden er zes camera's in het centrum en twee op het Europaplein geïnstalleerd. 

"Het is het gevolg van een mooie samenwerking tussen gemeente en ondernemers. We zijn er heel blij mee", aldus burgemeester Tjerk Bruinsma.

De uitbreiding van het aantal camera's in de Glasstad heeft overigens een uiterst vervelende aanleiding, vertelt Bruinsma. "Eind 2016 en begin 2017 werden we geconfronteerd met een serie overvallen. Dat waren we niet gewend in Leerdam. Doorgaans is het hier veilig. Ondernemers en inwoners schrokken van die overvallen. En ik ook."

Permanente oplossing
Overigens: de daders werden opgespoord en berecht en hebben inmiddels hun straf uitgezeten. Om 'toekomstige' overvallers af te schrikken, verschenen er tijdelijk mobiele camera's in het straatbeeld, maar alle betrokkenen zochten ook naar een permanente oplossing.

"Dat is gebeurd in goed overleg met de ondernemers en met instemming van de raad", aldus Bruinsma. Dat leidde tot de komst van zes camera's in het centrum – "Met de camera's op de Zuidwal en bij het station zorgt dat voor een complete dekking van de binnenstad" – en twee op het Europaplein.

Gezamenlijk project
In totaal kostte de 'operatie' 125.000 euro. De Leerdamse ondernemers namen daarvan 25.000 euro voor hun rekening. "Het gaat om een gezamenlijk project van gemeente én ondernemers. Dat is best uniek. Het komt elders niet zo vaak voor dat de ondernemers meebetalen."

Maar, benadrukken John Spruijt van de LOV en Adrie Kleppe van Savel: "Het is ook in ons belang. We zijn heel blij met die camera's. Ze vormen een bijdrage aan het veiligheidsgevoel van consumenten, inwoners en ondernemers."

Nut bewezen
Opsteker voor alle betrokkenen is dat de camerabewaking zijn nut direct al heeft bewezen. Burgemeester Tjerk Bruinsma: "Het eerste succes is binnen. Eind vorige maand dreigde in de buurt van het Europaplein een grote vechtpartij te ontstaan."

"Die werd gesignaleerd door de camera's. De politie ging erop af, haalde de vechtersbazen uit elkaar en zorgde dat de zaak niet verder escaleerde. Het werkt!"

Kwaliteit
De forse uitgave van 125.000 euro waarborgt kwaliteit. "De hoogwaardige techniek zorgt voor een haarscherpe weergave", constateren de initiatiefnemers. Dat maakt het makkelijk om de beelden te volgen.

Dat gebeurt in de centrale camera-uitleesruimte in Gorinchem waar de beelden 'live' worden bekeken, maar waar bovendien de mogelijkheid bestaat situaties achteraf nog eens grondig te bestuderen.

"De camera's werken preventief, worden gebruikt om de openbare orde te handhaven, maar worden ook ingezet om de daders van bijvoorbeeld overvallen op te sporen. De praktijk wijst uit dat veel overvallen juist door camerabeelden worden opgelost."

Positief
Tot nu toe zijn de reacties van het winkelend publiek op de komst van de camera's ronduit positief. "De meeste inwoners zijn blij met deze ontwikkeling. 'Het werd tijd', zeggen de mensen."

Toch zijn er ook kritische geluiden van tegenstanders die vinden dat hun privacy zo wordt geschaad. Bruinsma: "Daarom kijken we jaarlijks of het nodig is dat de camera's blijven hangen. We gaan daar heel zorgvuldig mee om en leggen steeds verantwoording af van ons beleid."

"In de praktijk merk je dat het bijna niet voorkomt dat camera's later weer worden weggehaald. En als dat toch gebeurt, zie je vaak dat het op zo'n locatie toch weer misgaat."

Mobiele camera
De kans bestaat dat Leerdam op korte termijn ook nog een extra mobiele camera aanschaft. Die kan tijdelijk worden ingezet op 'hot spots' waar overlast wordt gemeld, zoals in de Natuurtuin of de Nortierstraat in Oosterwijk.

De raad drong onlangs aan op zo'n aanvullende maatregel. "We kijken naar de mogelijkheid om zo'n camera te huren, maar overwegen ook om er zelf een aan te schaffen. Daar is al gauw 30.000 euro mee gemoeid", zegt burgemeester Bruinsma.

Adrie Kleppe en John Spruijt zijn voorlopig blij met de komst van de acht camera's. "Het draagt bij aan een prettige en veilige winkelomgeving en daar zijn we allemaal bij gebaat."

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 22 uur geleden
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws gisteren
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden