• De inrichting van het plein in Vuren gaat lijken op die in Herwijnen.
• De inrichting van het plein in Vuren gaat lijken op die in Herwijnen. Foto: Megaborn

Gemeente stapt af van 'shared space' bij centrumplan Vuren

Algemeen 484 keer gelezen

VUREN • De gemeente Lingewaal heeft het plan voor de inrichting van de Mildijk in Vuren laten aanpassen na kritiek van Veilig Verkeer Nederland. In plaats van 'shared space' gaan de normale verkeersregels gelden. 

De gedachte achter 'shared space' is dat verkeersdeelnemers extra alert worden en vanzelf rekening met elkaar houden als er geen aanwijzingen in de vorm van verkeersborden of lijnen op de weg zijn.

Gevaar
Maar volgens Veilig Verkeer Nederland is dit principe alleen bedoeld voor ingewikkelde verkeerssituaties waar de normale regels tot misverstanden kunnen leiden. In het centrum van Vuren zou het de veiligheid van fietsers en voetgangers juist in gevaar brengen.

Punaises
Daarom is nu besloten de rijbaanverharding in een afwijkende kleur te straten ten opzichte van de aangrenzende stroken. Op de kruisingen komen punaises. Hierdoor ontstaat meer duidelijkheid over de voorrang en zullen auto's minder snel te hard rijden, is de gedachte. 

Extra maatregelen om de snelheid van auto's in te perken zijn volgens het ingeschakelde bureau Megaborn niet nodig. De rijbaan is al smal, er staan bomen en geparkeerde auto's dicht langs de weg, er zijn veel zijstraten en inritten en er is interactie vanwege de winkels. 

Plantenbakken en hagen
Wel is de kans aanwezig dat motorvoertuigen de parkeerstrook annex stoep op schieten omdat de rijbaan van de Mildijk vrij smal is. Daarom wordt voorgesteld om plantenbakken te plaatsen in de strook langs de Mildijk tussen de Enk en de Esdoornlaan en hagen tussen de Esdoornlaan en de Molenlaan.

Naar verwachting stemt de gemeenteraad donderdag in met het plan Hart voor Vuren. Behalve een upgrade van het centrale plein in het dorp bestaat het plan uit de bouw van maximaal dertig woningen, verdeeld over drie locaties.

Hele verbetering
"Het wordt echt heel mooi. Vooral de sloop van het oude Rabobank-gebouw, waarvoor drie woningen in de plek komen, zal een hele verbetering worden", verwacht wethouder Ed van Sambeek.

De gemeente verwacht nog dit jaar uitsluitsel over de aanvraag van 500.000 euro aan subsidie bij de provincie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden