Afbeelding
advertorial

Henley T-shirt: wat is het?

Algemeen 959 keer gelezen

Een henley shirt: iets wat we allemaal wel in de kast hebben liggen, maar niet zo goed weten wat het precies is. Waar komt de naam henley nou precies vandaan? Wat is het precies en wanneer draag je een henley T-shirt? Interessant? Lees snel verder!

Wat is een henley T-shirt
Een henley shirt is een shirt met knoopjes in de hals. Zo kan je de henley dragen als een ronde hals T-shirt maar ook als een V-hals, ideaal! Het is een shirt met vaak lange mouwen dat net als een T-shirt over het hoofd wordt aangetrokken. Wil je bijvoorbeeld in de zomer een lekker laag shirt dragen die diep uitgesneden is? Maak dan alle knoopjes los. Maar in de winter kan je dezelfde knoopjes ook weer vastmaken zodat je gewoon een ronde hals T-shirt krijgt. Het is eigenlijk een soort kruising tussen een poloshirt en een T-shirt. Vaak is de henley ook met lange mouwen voor bijvoorbeeld in de winter. Het verschil tussen de henley en een poloshirt is dat de henley geen opstaande kraag heeft. Over het algemeen dragen vooral mannen het shirt, maar ook bij vrouwen is de henley steeds meer geliefd.

Wanneer draag je een henley?
Door de (vaak) lange mouwen is het shirt ideaal voor in de winter. Henley is een kledingstuk voor mannen dat op vele manieren te dragen is. De henley is best een bijzonder kledingstuk. Het lijkt een beetje op een longsleeve T-shirt, maar ook wel op een poloshirt. Het is een combinatie van deze twee. De meeste Henley shirts zijn ook wat dikker dan poloshirts en hebben meer knoopjes. De henley is op 2 manieren prima te dragen.

• Informeel: je kan de henley natuurlijk ook lekker casual dragen. Laat het jasje achterwege en ga voor een frisse look. Een simpele spijkerbroek of stoffen broek eronder en je outfit is compleet. Maak van de henley een V-hals in de zomer en draag hem dicht met lange mouwen in de winter. 

• Zakelijk: het henley shirt is perfect te combineren met een blazer of colbert. Als je twee donkere kleuren neemt geeft het een zakelijke look (bijvoorbeeld blauw met een zwart jasje). Daarbij zou je nog een donkere pantalon of broek kunnen dragen.

Het voordeel aan de henley
"Het biedt een mogelijkheid om zelf te kiezen hoe je iets wilt dragen en wanneer je het wilt dragen" is wat wij veel mensen horen zeggen als we deze vraag aan ze stellen. Het allergrootste voordeel aan de henley is dat het een keer iets anders is. Mannen zijn altijd gewend om een trui, T-shirt of poloshirt te dragen. Die drie opties waren er, totdat de henley T-shirts op de markt kwamen. 

De historie van een henley shirt
Henley shirts komen voort uit het traditionele uniform van roeiers in het Engelse dorpje Henley-on-Thames. Het eerste toernooi was in 1839 en werd Henley Royal Regatta genoemd. In de biografie van Ralph Lauren werd het henley shirt pas echt bekend. Dit komt omdat de schrijver een New Yorkse handelaar quote die een van de shirts aan een koper van Ralph Lauren liet zien. Hij zei vervolgens: "I showed this fellow underwear, a three button long-sleeve shirt bij Johnstown Knitting Mills". Zo is hij op het idee gekomen om het shirt uit te brengen als het henley shirt dat we nu kennen.

Witte henley T-shirts
De kleur wit wordt enorm veel gebruikt bij een henley T-shirt. Dit komt omdat het een goede kleur is voor in de zomer. Volgens ons zou elke man op zijn minst een wit T-shirt moeten bezitten. Wit is een pure en neutrale kleur en is te combineren met vrijwel elke kleur kledingstuk. Een wit T-shirt geeft altijd een frisse en schone uitstraling. Daarnaast is het een elegante kleur. Met een wit T-shirt kun je haast de fout niet ingaan. Witte T-shirts zijn veruit de meest populaire kleur T-shirts.

Hoe wordt een henley gemaakt?
Henley shirts zijn goed wasbaar en zullen niet zo snel krimpen. Dit komt door een aantal factoren. Henley shirts worden eigenlijk van ontzettend veel verschillende materialen gemaakt. Echter vanaf "oudsher" wordt het shirt gemaakt van 100% katoen. Tegenwoordig worden ze bewerkt met elastaan of lycra. Dit om ervoor te zorgen dat het shirt beter zit en zich beter vormt om je lichaam. Het geeft ook meer bewegingsruimte voor buitenactiviteiten (waar de henley toch vaker voor gebruikt wordt dan op kantoor). 

Ben je na het lezen van dit artikel een henley T-shirt proberen? Kijk dan eens op de website overhemden.com. Zij hebben een groot aanbod henley t-shirts. 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden