• De 39 zonnepanelen zijn aangebracht in een kruis.
• De 39 zonnepanelen zijn aangebracht in een kruis. Foto: Kerk aan de Linge

Lustrum voor zonnedak van Leerdamse Bethelkerk

Algemeen 367 keer gelezen

LEERDAM • Sinds de protestantse kerkgemeente Kerk aan de Linge is overgegaan op energiebesparende led-lampen wekt de Bethelkerk dankzij haar zonnepanelen meer energie op dan het verbruikt. Dat blijkt uit onderzoek van de duurzaamheidswerkgroep die deze maand haar eerste lustrum viert.

Sinds 24 september 2013 is het dak van de Bethelkerk voorzien van 39 zonnepanelen, deze zijn aangebracht in een kruisvorm. Veel gemeenteleden hebben destijds direct of via bijvoorbeeld de 'Veiling van Beloften 2013' financieel een steentje bijdrage aan de realisatie van dit zonnepanelendak. Met het 5-jarig bestaan van dit 'zonnekruis' heeft ook de aanverwante duurzaamheidswerkgroep - die dus ook 5 jaar bestaat - de balans eens opgemaakt. Het doel was dat de kerk dankzij de zonnepanelen op jaarbasis ongeveer evenveel elektriciteit zou opwekken als verbruiken. Dat blijkt inderdaad zo te zijn. En sinds de kerk enige tijd geleden op led-lampen is overgeschakeld, wekken de panelen zelfs méér energie op dan de kerk verbruikt.

De duurzaamheidswerkgroep van Kerk aan de Linge werd overigens opgericht met een breder doel: een bewustwordingsproces op gang te brengen op het gebied van duurzaamheid en daarvoor de nodige activiteiten te organiseren. De werkgroepsleden hebben inmiddels alweer een thema voor dit seizoen op het oog: onder de noemer 'Bewust inkopen doen' worden kerkleden opgeroepen om voornamelijk fair trade-producten te kopen. Kerk aan de Linge is aangesloten bij de landelijke GroeneKerkenactie en mag zich sinds 2015 als eerste kerk in de Leerdam ook officieel 'Fair trade-kerk' noemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 15 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 18 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden