Afbeelding
Foto: 123rf.com

Politiek Vijfheerenlanden wil wél in debat over winkeltijden

Algemeen 420 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Politiek Vijfheerenlanden is zeer verbolgen over de persverklaring van de stadsmanager Lidia van Ingen van Leerdam en centrummanager Hans van Kooten van Vianen waarin wordt gesteld dat de fractieleiders geen interesse zouden hebben in een debat over de winkeltijden

Want: de politiek wil wél, onderstrepen meerdere partijen. Maar, ze voert de discussie bij voorkeur in een breder verkiezingsdebat over de algehele economische visie in de toekomstige gemeente. Dat verzoek om een economiedebat te organiseren, lag nog bij de stadsmanagers, zeggen meerdere politieke partijen. "Er spelen natuurlijk meer items op economisch gebied dan alleen de winkeltijden", zegt VVD Vijfheerenlanden-leider Hanneke van der Leun. Ze somt in hoog tempo op: "Vestigingsbeleid, vergunningsbeleid, leegstand, zzp-ers, boerderijen die ermee stoppen… Het leek ons voor de politiek én de bewoners interessanter om het breder te trekken, dan om een avondvullend programma te maken over één item." Dit beaamt ook VHL Lokaal die het onderwerp winkeltijden alleen "te smal" noemt voor een debat dat een hele avond moet gaan duren. Barbara Versluis zegt namens de lokale partij: "Wij nemen als VHL lokaal het onderwerp uiterst serieus en wij willen zeker wel de moeite nemen om naar de wensen van ondernemers en consumenten  luisteren, want daar staan wij ook voor." 

In de agenda
CDA Vijfheerenlanden had het debat - dat volgende week gepland staat - overigens nog gewoon in de agenda staan. Lijsttrekker Maria de Jong heeft nota bene het gewraakte mailtje dat namens de fractieleiders naar de stadsmanagers is gestuurd, nog even opgezocht. Daarin wordt gevraagd of de stadsmanagers het een idee zouden vinden om het winkeltijdendebat in te passen in een groter debat, bijvoorbeeld ééntje over economie en ondernemen.

De Jong: "Er stond nog netjes bij vermeld ook, dat het maar een voorstel was." Ook de PvdA Vijfheerenlanden baalt stevig van het statement van de stadsmanagers. Fractievoorzitter Joop van Montfoort: "Wij staan open voor elk debat en hebben slechts gevraagd of het mogelijk was een en ander te combineren. Het debat van woensdag 26 september staat gewoon in mijn agenda zoals bekend bij de centrummanagers."

De persverklaring van Van Kooten en Van Ingen valt veel partijen ronduit rauw op hun dak. Als Termeise moet CDA-er De Jong sowieso nog een beetje wennen aan het principe van een stadsmanager, dus ze heeft ook maar even de definitie van de functie opgezocht. "Dan lees ik dat zo'n stadsmanager toch vooral een verbinder moet zijn. Dit is niet heel verbindend", zegt ze nuchter. 

Stormram
Dat beaamt ook Tirtsa Kamstra, de kartrekker bij ChristenUnie Vijfheerenlanden. "De stadsmanagers laten het overkomen alsof het onderwerp winkeltijden onbespreekbaar is. Ze hanteren een soort stormram. Als wij als lijsttrekkers niet precies doen wat zij willen, dan is het mis. Ik zie hier stadsmanagers aan het werk die niet het algemeen belang dienen, maar het wantrouwen in de politiek voeden. En dat baart me zorgen."  

Arie Keppel – de SGP Vijfheerenlanden-leider – kan zich helemaal in vinden in de reacties van de andere fractieleiders. Hij hekelt ook de "stellige, vooringenomen en eenzijdige toonzetting" van de stadsmanagers. En onderstreept: "Als SGP gaan we geen enkel debat over welk onderwerp dan ook uit de weg. Want het is wel degelijk een belangrijk onderwerp, zeker voor onze partij."

Maar ook Keppel ziet zo'n debat liever gevoerd in een bredere setting. Waarbij hij ook opmerkt: "Het lijkt er zo op dat de stadsmanagers de spreekbuis zijn van alle ondernemers binnen Vijfheerenlanden, wat absoluut onjuist is. In Leerdam is er bijvoorbeeld onder de ondernemers veel weerstand tegen meer zondagsopening. Dat is ook democratie, dat je alle feiten en meningen een stem geeft. Ik had gehoopt op een meer volwassen opstelling van beide stadsmanagers." 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 21 uur geleden
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 23 uur geleden
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden