Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Donderdag buigt de raad van Lingewaal zich over de herinrichting van de straten.
• Donderdag buigt de raad van Lingewaal zich over de herinrichting van de straten. (Foto: Gemeente Lingewaal)

Ruim miljoen nodig voor herinrichting straten

  •   224 keer gelezen

ASPEREN • Er is in totaal meer dan een miljoen euro nodig voor de herinrichting van de Voorstraat in Asperen en de Voorstraat en Torenstraat in Heukelum. Donderdag spreekt de Lingewaalse raad zich uit over het voorstel. Maar die heeft het niet alleen voor het zeggen. "Ook de fusiepartners en de provincie moeten instemmen."

Het Lingewaalse college schetste vorige week de spagaat waar B&W en raad mee te maken hebben. De opknapbeurt is hard nodig en er zijn toezeggingen gedaan aan de inwoners.

"Maar in totaal gaat het om meer dan een miljoen euro. Nieuw beleid dat niet in de begroting is opgenomen. Daarom moeten de twee andere gemeenten en de provincie akkoord gaan. We zijn gebonden aan hun reacties. We weten op dit moment niet hoe dat afloopt, maar wij willen heel graag dat het werk zo snel mogelijk wordt uitgevoerd."

Bouwprojecten
Met name in de Voorstraat in Asperen zijn de afgelopen jaren projecten uitgevoerd, waarbij oude panden zijn verbouwd of vervangen door nieuwbouw. Door deze werkzaamheden – en het openbreken van de straat voor de aanleg van nutsvoorzieningen – heeft het wegdek veel te lijden gehad.

Inwoners en raad hebben diverse keren aandacht gevraagd voor de kwaliteit van de bestrating en het ontbreken van voetpaden en oversteekplaatsen. Bovendien zijn er meer parkeerplaatsen nodig, moet de afwatering verbeterd worden en wil men de weg zo inrichten dat de snelheid beter geregeld kan worden.

Bijgepraat
Alleen al de aanpak van de Voorstraat in Asperen kost 675.000 euro. Daar komen de werkzaamheden aan de Stadswal in Asperen én de Voorstraat en Torenstraat in Heukelum nog eens bij.

Donderdag doet de raad – die eerst wordt bijgepraat over de gesprekken binnen West Betuwe - een uitspraak over de voorstellen, daarna is het afwachten wat de 'partners' van het voorstel vinden. Als die akkoord gaan, kan in 2019 met het werk begonnen worden. Anders kan er zo maar een jaar vertraging optreden. "Al staat wel vast dat de straten worden opgeknapt. Het is niet de vraag of, maar wanneer het project wordt uitgevoerd."

André Bijl

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK