• Het hulptransport werd maandag door vrijwilligers geladen aan de Diefdijk in Schoonrewoerd.
• Het hulptransport werd maandag door vrijwilligers geladen aan de Diefdijk in Schoonrewoerd. Foto: Hille de Bruin

Hulptransport van Schoonrewoerd op weg naar Lesbos

Algemeen 1.857 keer gelezen

SCHOONREWOERD • 'Mensen denken dat het vluchtelingenprobleem is opgelost. Want er landen toch geen bootjes meer? Nou, vergeet het maar.'

Rien de Jong uit Schoonrewoerd vraagt luid en duidelijk aandacht voor de schrijnende omstandigheden waar de duizenden vluchtelingen in kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos in verkeren. Maandag werd bij De Jong Transport aan de Diefdijk een vrachtwagen met hulpgoederen geladen. Samen met schoonzoon Arian de Bruijn brengt De Jong deze week de goederen naar het vluchtelingenkamp.

"In februari is het plan voor het transport ontstaan. Ik werkte samen met mijn zoon Rien en schoondochter Bethina in kamp Moria. Op een gegeven moment brak er brand uit. Dat gebeurde daar wel vaker." Volgens Rien de Jong bestaat het vluchtelingenkamp uit grote tenten die geleverd zijn door de Verenigde Naties. "Er zitten tweehonderd mensen in zo'n tent. De slaapplaatsen worden gescheiden door dekentjes die voor een beetje privacy moeten zorgen. Als het koud is, proberen de mensen met kleine kacheltjes warm te blijven. Levensgevaarlijk. Als het mis gaat, branden die tenten binnen de kortste keren als een fakkel. Er zijn al doden gevallen."

Bij terugkeer in Schoonrewoerd besloot De Jong dat daar wat aan gedaan moet worden. Hij zocht sponsors, zamelde geld in en deze week gaat De Jong samen met schoonzoon Arian op pad om de goederen naar Lesbos te brengen. "Zaterdagavond hopen we aan te komen. Maandag worden er 25 vrijwilligers - familie, vrienden, kennissen - ingevlogen die ons gaan helpen bij het werk." De ploeg neemt drie tenten onder handen. "We gaan de vloeren vernieuwen, we hebben 1200 vierkante meter sandwichpanelen bij ons waar we slaapkamertjes van maken en elke ruimte krijgt een lichtpuntje en een stopcontact."

Rien de Jong benadrukt de noodzaak van de hulp aan de vluchtelingen. "De tenten waren bedoeld voor 2.000 militairen, er zitten nu 8.000 mensen in. Het kamp zit propvol. Elke dag komen er honderd vluchtelingen bij, vooral uit Turkije, maar ook uit Lybië. In Syrië wordt weer volop gebombardeerd. De situatie in Jemen is dramatisch. De vluchtelingenstroom blijft aanhouden. Nu hoor je er amper over. Straks wordt het winter. Dan duiken de media erop en krijgt het probleem weer alle aandacht, maar hulp is nu al nodig." De Jong beseft dat er in ons land verschillend over het probleem wordt gedacht, maar voor hem staat als een paal boven water: 'het gaat ook ons aan'.

"Ik zou iedereen wakker willen schudden. Natuurlijk zijn er mensen die misbruik maken van de situatie of die naar het westen willen om er economisch beter van te worden. Maar het gaat hier om mensen die vluchten voor de bombardementen en in erbarmelijke omstandigheden leven. Het zijn onze naasten, we moeten ze helpen." Rien de Jong is zijn hulpactie op persoonlijke titel begonnen.

Inmiddels 'opereert' hij onder de vlag van CRR uit Nieuw-Lekkerland. Op de site van deze stichting staat hoe projecten ondersteund kunnen worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden