Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Het Heerenlanden in Schotse sferen.
• Het Heerenlanden in Schotse sferen. (Foto: Henk Looij )

Nieuwe traditie: Highland Games bij Het Heerenlanden

  •   212 keer gelezen

LEERDAM • Het team van het tweetalig onderwijs van Het Heerenlanden in Leerdam organiseerde vrijdag Highland Games voor haar leerlingen. Clan 'Black Rebels' won de beker.

Bij het tweetalig onderwijs van Het Heerenlanden krijgen leerlingen van het havo en vwo een flink aantal vakken volledig in het Engels. Daarnaast zijn cultuurbeleving en internationalisering belangrijke doelen. In dat kader werd bedacht om Highland Games te organiseren, een typisch Schotse traditie waarbij verschillende 'clans' het tegen elkaar opnemen. Het gaat hierbij vooral om zeer atletische spelonderdelen. Denk aan: paalwerpen, touwtrekken en steenwerpen. "De dag van de Highland Games begon met Schots weer, maar dat hoort erbij", aldus Ronald Veenstra (op deze dag omgedoopt tot McCeannard), coördinator van het tweetalig onderwijs in Leerdam.

Het evenement van Het Heerenlanden is een nieuw onderdeel van het tweetalig onderwijsprogramma. Leerlingen uit de klassen 1 tot en met 6 waren leerjaaroverstijgend ingedeeld in clans. Tijdens het ochtendprogramma hebben zij samengewerkt om met elkaar een naam, yell en vlag te bedenken en maken. 's Middags op het sportveld trokken ze ten strijde tegen de andere clans.

Onder begeleiding van Wout Zijlstra - Nederlandse krachtsporter en 'Sterkste Man van Nederland' van 2001 - en een Schotse doedelzakspeler presenteerden de clans van leerlingen zich vrijdag aan het publiek. Na uitvoering zeven games ging uiteindelijk de clan 'Black Rebels' naar huis met de felbegeerde wisselbeker en voor iedereen was er een medaille. Volgens Veenstra is er een traditie geboren.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK