• Het historische oogstfeest trok in 2015 meer dan 2.000 bezoekers.
• Het historische oogstfeest trok in 2015 meer dan 2.000 bezoekers. Foto: Adrie van Kuilenburg

Oogstfeest in Herwijnen beleeft vierde editie

Algemeen 1.030 keer gelezen

HERWIJNEN • Historische Vereniging Den Ouden Dijk uit Herwijnen viert zaterdag 25 augustus van 10:00-17:00 uur haar vierde historische oogstfeest. "We willen oude tijden laten herleven."

Het oogstfeest wordt ook dit keer gehouden op en rond de karakteristieke boerderij 'Den Ouden Dijk' aan de Katerdam in Herwijnen. "We organiseren dit evenement eens in de drie jaar. Het jaar 2009 werd uitgeroepen tot het Jaar van de Tradities en als historische vereniging leek het ons een goed idee om via een oogstfeest daarbij aan te haken", vertelt Marjan van Ooijen die als secretaris van Den Ouden Dijk nauw bij de organisatie betrokken is. "Dat eerste jaar begonnen we heel kleinschalig. We hadden een paar kraampjes, er waren wat oude ambachten en Ditty van Zee gaf met een aantal vrijwilligers demonstraties met haar dorsmachine, maar daar bleef het bij. In de loop der jaren is het evenement enorm gegroeid. Er zijn veel meer activiteiten en kraampjes dan bij de start, we gebruiken een groter terrein en we trekken ook steeds meer bezoekers. De vorige keer in 2015 trokken we meer dan 2.000 belangstellenden."

Voor 25 augustus heeft de organisatie opnieuw een attractief programma samengesteld. Het thema voor deze vierde editie is 'hout'. "Met als een van de grootste trekpleisters een houtzagerij op stoom. Bovendien is er een houtkunstenaar, een groot aantal kramen, oude ambachten, een roofvogelshow, een theetuin en voor de kinderen is er een nostalgische kinderboerderij. Daarnaast is er volop aandacht voor brocante en worden er streekproducten verkocht." Voor de bezoekers is er koffie en thee met zelfgebakken fruittaarten en andere versnaperingen. Er is volop muziek met onder meer het Historisch Mannenkoor, Nog Eens Proberen uit Hellouw en de Boerenkapel uit Herwijnen.

Net als tijdens vorige edities is de dorsmachine van de familie Van Zee een van de grootste publiekstrekkers. "De machine dateert uit de jaren twintig van de vorige eeuw en we geven daar regelmatig demonstraties mee", vertelt Ditty van Zee die ook bestuurslid is van Den Ouden Dijk.

"We zijn daar al een aantal jaren mee bezig. We telen hobbymatig graan, maken er schoven van en die gaan dan de dorsmachine in. De machine slaat het graan er vervolgens met hamertjes uit. Bij zo'n dorsmachine kun je - in tegenstelling tot een combine - precies zien wat er gebeurt.

"Het is net een stapje verder dan de dorsvloer. We vinden het ook leuk om iets over de werking van de machine te vertellen. Zo kun je doorgeven wat er precies gebeurt en zien en horen de bezoekers wat er voor nodig is voor het voedsel op je bord komt."

Ook dit jaar staat Adrie van Kuilenburg op de deel in het achterhuis van Den Ouden Dijk met een stand met speciale 'Herwijnen-artikelen', zoals vingerhoedjes, posters, verjaardagskalenders en fotokaarten. "Allemaal spulletjes die echt met Herwijnen te maken hebben", vertelt ze. "Omdat we straks onderdeel worden van de gemeente West-Betuwe leek het me leuk om nog één keer iets te ontwerpen om Herwijnen te promoten." Het is een memoryspel geworden met foto's van Herwijnen die Adrie van Kuilenburg zelf maakte. Door de beperkte oplage was het een hele toer om de verkoopprijs acceptabel te houden. Het spel bestaat uit 24 foto's en dus 48 kaartjes. Het is verpakt in een kartonnen doosje en kost € 8,50. De verkoop start op het oogstfeest. Vanwege de beperkte oplage geldt: 'op is ook echt op'.

Marjan van Ooijen verheugt zich op het oogstfeest. "Het feest is altijd reuze gezellig en de saamhorigheid is groot. Het lijkt wel een reünie: veel oud-inwoners komen speciaal voor dit evenement terug naar Herwijnen. Oude tijden herleven, in meerdere opzichten."

Het feest duurt van 10:00-17:00 uur. De toegang is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 5 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 8 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 10 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden