Logo hetkontakt.nl/leerdam
• De stokerij gebruikt het beste fruit uit de Betuwe.
• De stokerij gebruikt het beste fruit uit de Betuwe. (Foto: Aangeleverd)

Open dagen bij Eau de Vie-stokerij in Varik

  •   244 keer gelezen

VARIK • Stokerij Lubberhuizen & Raaff in Varik organiseert deze zomer elke zondag open dagen. Bezoekers zijn van 13:00-17:00 uur welkom om een kijkje te nemen bij het stoken en de Eau de Vie van de stokerij te proeven.

De stokerij is te vinden in een prachtig gerestaureerd brandweerhuisje aan de Waalbandijk, pal naast de Dikke Toren. "We zijn er al een jaar of vijftien mee bezig", vertelt Bas Lubberhuizen die samen met Henk Raaff destijds 'het volkomen stookboek' publiceerde. "We waren enthousiaste thuisstokers en droomden er van om een eigen stokerij te beginnen. Het was onze hobby, onze passie en dat is een beetje uit de hand gelopen. Stapje voor stapje werden we beter, we volgden cursussen en werkten aan onze kwaliteit."

Na studiebezoeken aan buitenlandse destilleerderijen importeerden de vrienden een hoogwaardige, handgeslagen koperen destilleerketel uit een Zuid-Duits wijngebied. Anno 2018 destilleren Lubberhuizen en Raaff het beste vers geplukte fruit uit de Betuwe tot Eaux (meervoud) de Vie van de allerpuurste kwaliteit. "Onze stokerij is de eerste Nederlandse ambachtelijke stokerij van Eaux de Vie. In tegenstelling tot fabrieksprocessen, waarbij industriële alcohol – gemengd met essences – als alcoholische drank op de markt wordt gebracht, stoken wij volledig ambachtelijk, handmatig en duurzaam." De stokers gebruiken bekende fruitsoorten uit de Betuwe, zoals peren, appels, kweeperen, pruimen en frambozen voor hun Eaux de Vie. Daarnaast verstoken Lubberhuizen en Raaff ook fruit dat moeilijk verkrijgbaar of lastig te plukken is: hulst, mispel, de morel en de zwarte bes. "De hoeveelheden daarvan zijn doorgaans beperkt. Dus wie het eerst komt, het eerst proeft", lacht Lubberhuizen.

Het eindproduct is Eau de Vie, de verzamelnaam voor alle van vergiste vruchten en kruiden gedestilleerde dranken met een alcoholpercentage tussen de 35 en 45 procent. In het buitenland maken duizenden kleine stokers Eaux de Vie. Bekende voorbeelden zijn Calvados en Cognac uit Frankrijk en Slivovits van de Balkan. Na al die jaren zijn Lubberhuizen en Raaff nog altijd razend enthousiast. "Het is zo leuk om te doen. Bovendien maken we een mooi product. Wonderlijk: straks staat het hier vol pruimen, een paar weken later hebben we daar sterke drank van gemaakt. De geur is zo lekker, de smaak zo zuiver. Wij zeggen: Eau de Vie moet je niet drinken, maar proeven."

De open dagen worden gehouden tot en met zondag 9 september. Die dagen is ook de Dikke Toren open en is er een schilderijententoonstelling. Op 1 september en 6 oktober zijn er rondleidingen mét een proeverij. Nadere informatie: www.lubberhuizen-raaff.nl.        

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK