• Motorcrosser Lianne Muilwijk uit Heukelum werkt aan een volledig herstel.
• Motorcrosser Lianne Muilwijk uit Heukelum werkt aan een volledig herstel. Foto: Aangeleverd

'Nu eerst helemaal beter worden'

Algemeen 391 keer gelezen

HEUKELUM • Afgelopen week keerde Lianne Muilwijk terug naar Nederland. Na een zware valpartij tijdens een wedstrijd in Norley op zondag 15 juli werd ze geopereerd in Liverpool. Nu ligt ze voor verder herstel in het AMC in Amsterdam.  "Over mijn sportieve toekomst denk ik even niet na. Eerst wil ik volledig herstellen. Het wordt een lange weg."

De 22-jarige inwoonster van Heukelum kwam in het Engelse Norley tijdens de derde en laatste manche van de IMBA-wedstrijd – het EK voor dames - ernstig ten val. "Bij een sprong raakte ik een houten paal aan de zijkant van de baan en verloor mijn balans."

Vreselijke smak
Ze maakte een vreselijke 'smak' en brak haar bekken op drie plaatsen. Bovendien bleek haar linker sleutelbeen gebroken.

"De artsen zeiden dat het om een 'open book fractuur' ging. Ik werd in ieder geval met spoed met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Liverpool vervoerd."

"Toen we daar arriveerden, stonden er tussen de 15 en 20 medici klaar die direct met de onderzoeken begonnen. Van die eerste uren herinner ik me niet al te veel meer. Ik verging van de pijn en kreeg al snel morfine."

Foute boel
Na haar val begreep Lianne direct dat het 'foute boel' was. "Het was zo'n klap dat ik besefte: dit wordt 'm niet meer. Ik baalde vreselijk: ik was net zo lekker bezig dit seizoen."

"Ik stond eerste in het klassement voor het Europees Kampioenschap, werd derde en tweede tijdens de eerste manches in Norley en dan gebeurt dit."

"Vorig seizoen ging grotendeels verloren door blessures en nu ging ik wéér onderuit. Ik dacht: 'daar gaan we weer. Daar gaat m'n kampioenschap'. Maar daarna overheerste de pijn en was ik alleen daar nog mee bezig."

Blijvende gevolgen
Bovendien was er direct de angst voor blijvende gevolgen. "Mijn linkerbeen reageerde normaal. Van mijn rechterbeen kon ik wel mijn tenen bewegen, maar ik had er geen gevoel meer in. Dan schrik je toch even. Bovendien vertelden de artsen dat de operatie niet zonder risico was."

"Er bleek een reële kans op blijvende schade aan mijn rechterbeen. Dat zorgde voor veel spanning en onzekerheid. Ik hoopte zo dat ik in de toekomst mijn been gewoon zou kunnen gebruiken."

Inmiddels lijkt die kans groot. "De maandag na het ongeluk werd ik geopereerd. De operatie is geslaagd. De kans op volledig herstel is groot, al weet ik niet hoe lang dat proces precies gaat duren."

Terug in Nederland
Eind vorige week keerde ze terug naar Nederland. Omdat de ambulance niet op kwam dagen, 'miste' ze donderdag het vliegtuig, zodat het vervoer van Liverpool naar Amsterdam met de ziekenwagen plaats vond.

"Een ritje van twaalf uur", lacht de Heukelumse. "Maar het ging allemaal goed en ik ben heel blij om weer in Nederland terug te zijn."

Ze verblijft nu een aantal dagen in het AMC, daarna gaat ze mogelijk naar een revalidatiecentrum voor volledig herstel.

"Ik mag nu nog niet op mijn rechterbeen steunen, maar ik ga ervan uit dat dat allemaal weer in orde komt. Eigenlijk gaat het nu best goed. De pijn is onder controle, al houd ik wel veel last van zenuwpijn in mijn onderbenen. Maar dat gaat wel weer over."

Veel steun
Ze kreeg veel steun van haar ouders die bij de wedstrijd - en ook direct na het ongeval - aanwezig waren en ook in het ziekenhuis niet van haar zijde weken.

"Ze waren met de caravan in Engeland. Er was geen geschikte camping in de buurt, dus wisten ze niet waar ze moesten blijven. Ze hebben anderhalve week op het pad gestaan van een Engelse familie die zich hun lot aantrok."

"Bovendien kreeg ik heel veel steun van supporters en bekenden. De social media stonden roodgloeiend. Die eerste dagen was ik te ziek om te reageren, maar ik ben heel dankbaar voor alle reacties."

Toekomst
Lianne heeft al eerder tegenslagen overwonnen. "Ik heb in het verleden mijn beide schouders en een pols gebroken. En er hebben ooit een paar zenuwen bekneld gezeten."

Steeds vocht ze zich terug. Nu laat ze zich even niet uit over haar sportieve toekomst.

"Jammer dat het seizoen zo eindigt. Ik was zo lekker bezig. Ik weet niet precies hoe het verder gaat. Eerst maar helemaal beter worden. Dan kijken we verder. Voorlopig heb ik nog een lange weg te gaan."

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden