• Griedo Bel overhandigt Lea Ekelmans het voucher.
• Griedo Bel overhandigt Lea Ekelmans het voucher. Foto: André Bijl

Eerste led-scan bij dorpshuis De Koels

Algemeen 540 keer gelezen

VUREN • Dorpshuis De Koels in Vuren laat als eerste 'ondernemer' in Lingewaal een led-scan uitvoeren. Woensdag overhandigde wethouder Griedo Bel van de gemeente Lingewaal het bestuur een voucher voor de aftrap van het project.

De gemeente wil ondernemers stimuleren om duurzame verlichting te gebruiken. Daarom doet Lingewaal mee aan het project Led's Go. Op deze manier kunnen Lingewaalse ondernemers voordelig een led-scan uit laten voeren.

"We ondersteunen bedrijven graag bij het doen van zo'n scan", zei Griedo Bel bij de aftrap van het project. "We kunnen nog veel bezuinigen op onze energiekosten, maar vaak komt het er niet van."

Duurzaamheid
Met dit project wil de gemeente Lingewaalse ondernemers een steuntje in de rug geven. "We hebben als gemeente duurzaamheid hoog in het vaandel staan. In het herindelingsadvies staat dat West Betuwe in 2030 een energie-neutrale gemeente moet zijn. We moeten nog heel wat doen voor het zover is."

"Dit is een van de dingen die we aan kunnen pakken. Zo'n scan is een relatief kleine stap, maar het telt wel. Bovendien helpt het de deelnemers om kosten te besparen. En ook dat is mooi meegenomen."

Verlichtingsadvies
De led-scan bestaat uit een verlichtingsadvies met de berekening van kosten, mogelijke besparingen en de terugverdientijd. Zo krijgen ondernemers een idee of de aanschaf van led-verlichting in hun situatie winstgevend is. Voor iedere deelnemer wordt een lichtplan op maat gemaakt.

De normale kosten van zo'n scan bedragen 125 euro. De gemeente Lingewaal betaalt daarvan 50 euro, zodat ondernemers zelf nog 75 euro op moeten hoesten.

Goed idee
De eerste Lingewaalse ondernemer die zich aanmeldde was het dorpshuis in Vuren. "We vonden het een goed idee om er naar te laten kijken. We gebruiken best veel energie en in het kader van de duurzaamheid en de kosten willen we daar graag op besparen", vertelt Lea Ekelmans, voorzitter van het bestuur van De Koels.

Op 21 augustus wordt in het dorpshuis de scan uitgevoerd. Tot nu toe meldden zich vier Lingewaalse bedrijven aan om mee te doen aan het project.

Belangstellenden kunnen voor aanmelding en nadere informatie terecht bij o.denobel@lingewaal.nl of bellen met 0345-634000.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 14 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 17 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden