• De raad gaf definitief groen licht voor het Glaspark.
• De raad gaf definitief groen licht voor het Glaspark.

Ruim baan voor Glaspark Leerdam

Algemeen 357 keer gelezen

LEERDAM • In de laatste vergadering voor het zomerreces nam de Leerdamse politiek een 'historisch besluit': de raad gaf groen licht aan het Glaspark.

De raad stemde vorige week in met het eindrapport met daarin de kaders voor de realisatie, het beheer en de exploitatie van de accommodatie. Bovendien stelde de plaatselijke politiek het resterende bedrag van ruim 4,7 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van het park.

Ook werd 940.000 euro uitgetrokken voor de kantine. In maart ging de raad al akkoord met de realisatie van de eerste fase van het Glaspark: de versnelde aanleg van drie velden – twee kunstgras voetbalvelden en één kunstgrasveld voor hockey en korfbal.

In totaal komen er zes velden en een gebouw dat dienst doet als kleed- en clubgebouw en kantine.

Heel blij
Sander Heezius, voorzitter van de Hockeyclub, liet weten dat de clubs heel blij zijn met het plan. Hij wees erop dat ook andere sporters van harte welkom zijn, zodat het Glaspark straks ruimte biedt voor een brede sportontwikkeling in Leerdam.

Ook de fracties reageerden positief. "Blij dat we nu zo ver zijn. Eigenlijk was er na ons besluit in maart geen weg meer terug", vond CU-voorman Harry Wolting.

Nico Gros: "Dit is een plan voor de toekomst." Martine Visser (CDA): "Het wordt voor iedere Leerdammer een prachtige plek om te sporten."

Verkeerssituatie
Dat betekent niet dat er geen kritische geluiden waren. Zo maakte Wolting zich zorgen over het parkeren. "Op drukke dagen kunnen we de auto's nu al niet kwijt." VVD-voorman André van der Leest, Martine Visser en Kemal Koyuncu (PvdA) wezen op de verkeerssituatie.

Van der Leest: "Ik maak me zorgen over de toegang via de Bruininxdeelde kade. Zeker als er grote wedstrijden of evenementen worden gehouden." Visser: "Er wordt daar hard gereden, ga op zondagmiddag maar eens wandelen met je hond."

Volgens het college is er voldoende parkeergelegenheid en ontstaan er geen onveilige situaties. "En als dat toch gebeurt, hebben we een paar oplossingen achter de hand", beloofde wethouder Teus Meijdam.

Korfbalvereniging
Ander pijnpunt: het afhaken van de korfbalvereniging die onlangs werd opgeheven. "Zoiets zie je toch aankomen. Jammer dat dat vooraf niet is genoemd", zei Martine Visser die hoopte op een doorstart van de korfballers. Ook Nico Gros rekent daarop: "Fijn dat de lijnen op het veld toch worden aangebracht. Ik denk dat ze terugkomen."

Wethouder Bart Bruggeman noemde het 'doodzonde' dat de korfbalvereniging is afgehaakt. "Het was voor ons een dilemma. We wisten dat ze het moeilijk hadden, maar als je dat naar buiten brengt, gaat het zeker mis."

Doorstart
Maar, benadrukte hij: een doorstart – wellicht via een impuls van de korfbalvereniging in Lexmond – is nog altijd een mogelijkheid. Over het aantal bespelers van het park maakte Bruggeman zich geen zorgen. Het Heerenlanden College gaat gebruik maken van het complex en ook andere (sport)verenigingen maken aanstalten de overstap naar het Glaspark te maken.

Henk Heijltjes (VHL Lokaal) adviseerde de clubs om zich te richten op wandelvoetbal en wandelhockey. "Dat levert extra leden op."

Kantine
Daarnaast waren er vragen over de kantine die 'voorgefinancierd' wordt door de gemeente, maar die kostendekkend wordt verhuurd aan de verenigingen. "Banken verlenen hier geen krediet meer voor. Ook elders staan gemeenten garant", legde Bruggeman uit.

Alleen de SGP stemde tegen. "Het park wordt omschreven als een sociale 'hot spot' voor heel Leerdam, waar alle zorgen verdampen. Het is inderdaad een mooi plan, maar we geven veel geld uit voor een kleine groep", vond woordvoerder Henk Verrips.

De overige fracties gaven groen licht waarmee de raad inderdaad een historisch besluit nam.

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden