• Het Leerdamse college kiest voor een 100% dekking.
• Het Leerdamse college kiest voor een 100% dekking.

Leerdam plaatst negentien AED's

Algemeen 694 keer gelezen

LEERDAM • De gemeenteraad van Leerdam is donderdag akkoord gegaan met de aanschaf van negentien buitenkasten en AED's voor algemeen gebruik in de kernen en buitengebieden.

Hierdoor worden de overlevingskansen van inwoners met een acute hartstilstand vergroot. Met de aankoop is in totaal 30.000 euro gemoeid.

Hartveilig Wonen 
Een van de doelen van Hartveilig Wonen is zoveel mogelijk AED's beschikbaar te stellen voor algemeen verbruik.

Daarnaast is het de bedoeling om in de kernen binnen een straal van 500 meter en in de buitengebieden binnen 1.000 meter één AED beschikbaar te stellen voor dag- en nachtverbruik.

Hiervoor is het nodig om de AED's buiten te plaatsen en te beveiligen met een buitenkast.

Honderd procent dekking
Wethouder Cees Taal liet de raad donderdag weten dat het uitgangspunt is om voor Leerdam een dekking van 100% te realiseren.

Leerdam hanteert – vanwege de aanwezigheid van de spoorlijn en enkele drukke doorgaande wegen – daarbij een 'cirkel' van 400 meter waar andere gemeenten uitgaan van 500 meter.

Gesprekken
Er zijn gesprekken met ondernemers gaande om hun AED in een buitenkast te plaatsen. Als dat gebeurt, kan de gemeente mogelijk minder AED's aanschaffen.

Bij calamiteiten worden de beschikbare vrijwilligers – zichtbaar via de app - van Hartveilig Wonen gealarmeerd om te gaan reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden