Logo hetkontakt.nl/leerdam
• William Koppelaar in zijn nostalgische kaasproeflokaal.
• William Koppelaar in zijn nostalgische kaasproeflokaal. (Foto: Peter Verbeek )

De Koppelhoeve opent een waar kaasproeflokaal in Leerdam

  •   1043 keer gelezen

LEERDAM • Nieuw in Leerdam: een proeflokaal voor kazen. William Koppelaar heeft een voormalig pakhuis aan Achter de Kerk omgebouwd tot een lokaal waar voornamelijk Leerdamse kaassoorten zijn te proeven.

William (29) is de zoon van het echtpaar Koppelaar dat in de Kerkstraat al meer dan dertig jaar kaasspeciaalzaak De Koppelhoeve runt. Zijn wiegje en ledikantje hebben er gestaan, en de geur van kaas zit diep in zijn poriën. Sinds zijn veertiende steekt hij regelmatig een helpende hand uit in de winkel. Hij verdiende zijn brood daarnaast in de horeca, als barman en cateraar. Onlangs is hij compagnon van de ouderlijke zaak geworden.

"Een paar jaar geleden vertelde onze huurbaas dat hij in Amsterdam een kaasproeflokaal had bezocht. Hij was daar erg lyrisch over en dacht dat zoiets ook wel een aanwinst voor Leerdam zou kunnen zijn. Omdat we in De Koppelhoeve net met een grote verbouwing bezig waren hebben we daar toen niets mee gedaan, maar het idee is wel in ons hoofd blijven hangen", vertelt William.

Toen Leerdamglasstad.nl, het bureau voor toeristische informatie, liet weten op zoek te zijn naar arrangementen voor dagjesmensen en toeristen zette William de horecaknop om en ging hij op zoek naar een locatie voor een proeflokaal. Het voormalige pakhuis van slijterij In de Wingerd, een nostalgisch pandje dat te huur werd aangeboden, was precies wat hij zocht. Het is grondig opgeknapt en uitgebreid met een keuken en toiletvoorziening. Koppelaar schaftte twaalf geweldig leuke houten tafel/zitcombinaties aan, zodat hij in staat is gezelschappen van 24 personen te ontvangen.

"Het concept bestaat uit proeverijen op afspraak, met maximaal drie sessies van vijf kwartier per dag. Ik presenteer zes half-harde kaassoorten met heel veel smaak, en geef daar tekst en uitleg over. Er is een vast assortiment van de kaasfabriek in Schoonrewoerd: Original, Caractère en Delacrème. Daarnaast Emmenthaler en twee wisselende kazen, met daarbij druifjes, walnoten dipsausjes en twee drankjes." Hier zitten natuurlijk kosten aan verbonden. Reserveren kan via de website.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK