Afbeelding

Experiment met telwijze stembiljetten tijdens verkiezingen West Betuwe

Algemeen 198 keer gelezen

GELDERMALSEN • De stembiljetten van de herindelingsverkiezingen voor gemeente West Betuwe worden op de avond van de verkiezingen alleen op partijniveau geteld. Een preciezere telling volgt de dag erna op een centrale locatie. En hierbij zijn ook toeschouwers welkom, mits deze op afstand blijven natuurlijk. 

De raad van de gemeente Geldermalsen – die als grootste gemeente de verkiezingen op woensdag 21 november organiseert – heeft ingestemd met het verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koning om mee te doen aan dit telexperiment. 

Dit betekent in de praktijk dat de lokale stembureaus na sluiting die avond alleen op partijniveau de stemmen tellen. Op grond daarvan kan er op de avond van de verkiezingen een voorlopige uitslag bekend worden gemaakt. De volgende dag worden alle stembiljetten op een centrale plek – in dit geval de sporthal De Randhorst in Geldermalsen – op kandidaatsniveau geteld. Inwoners zijn welkom om dit stemmen te volgen, op gepaste afstand natuurlijk. 

Doel hiervan is om het telproces efficiënter en betrouwbaarder te maken. Het tellen van de stemmen is altijd een tijdrovende klus, die pas na 21:00 uur 's avonds kan starten. Dan hebben de tellers dus al een lange dag achter de rug. Om te voorkomen dat de voorlopige uitslag teveel fouten bevat, is er gekozen voor dit experiment. Met het centraal tellen is ook tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart in verschillende gemeenten getest, de reacties waren toen overwegende positief.  
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het tankstation in Vianen aan de Stuartweg.
17-jarige overvallers van tankstation in Vianen betuigen spijt: niet terug naar cel en taakstraf 112 17 uur geleden
• Het kampioensteam van De Albatros.
Waterpoloheren De Albatros kampioen na spectaculair titelduel Sport 18 uur geleden
• Hans van der Donk (Circet Nederland), Michiel Admiraal (DELTA Netwerk) en wethouder Teus Meijdam.
Aanleg glasvezelnetwerk in Leerdam officieel van start Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden