• Maksim Andropov in betere tijden.
• Maksim Andropov in betere tijden. Foto: aangeleverd

Lek en Linge strijdt tegen uitzetting Maksim

Algemeen 581 keer gelezen

CULEMBORG • De veertienjarige Maksim Andropov is donderdag met zijn familie van zijn bed gelicht: hij moet terug naar Oekraïne. Zijn school Lek en Linge, basisschool Blink en de gemeente Culemborg roepen staatssecretaris Harbers op om het gezin in Culemborg te laten blijven.

Maksim (14) is met zijn ouders en zijn broertje en zusje in een detentiecentrum ondergebracht in afwachting van uitzetting naar Oekraïne deze week. "Het bericht is als een bom ingeslagen op onze school. Maksim woont sinds zijn geboorte in Nederland. Zijn ouders wonen al zeventien jaar in Nederland en hebben hier met hard werken een bestaan opgebouwd", schrijft het Lek en Linge in een persbericht. 

Kwetsbaar
Maksim heeft de brugklas bijna afgerond. Hij is een aardige leerling die hard werkt. Hij is kwetsbaar doordat hij een taalontwikkelingsstoornis heeft en in zichzelf gekeerd is. Hij kan zijn emoties daardoor moeilijk uitdrukken en sluit zich emotioneel af van de buitenwereld, zeker in situaties van spanning. Hij spreekt heel gebrekkig Oekraïens. "In het licht van het bovenstaande maken wij ons grote zorgen over zijn uitzetting naar de Oekraïne."

Mensonterend
De school is bovendien verontwaardigd over de uitzettingsprocedure. "De manier waarop dit gaat, is mensonterend. Maksim heeft niet eens afscheid kunnen nemen van zijn klasgenoten en zijn leraren. Wij maken ons grote zorgen over zijn welbevinden en zijn toekomst."

Steunbetuigingen
Lek en Linge heeft op de website, aandacht gevraagd voor bovenstaand bericht en men kan op de website ook haar/zijn adhesie betuigen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden