• Het comité is druk bezig met de voorbereidingen van 'Dag Lingewaal'.
• Het comité is druk bezig met de voorbereidingen van 'Dag Lingewaal'. Foto: Aangeleverd

Afscheid van Lingewaal met een feestje

Algemeen 1.018 keer gelezen

LINGEWAAL • "Ik ben niet blij dat Lingewaal straks ophoudt te bestaan, want we hebben met elkaar een heel goede tijd gehad. Anderzijds willen we dat afscheid niet zo maar voorbij laten gaan. Daarom organiseren we een prachtig afscheidsfeest." Sieb Tuiten uit Vuren is één van de comitéleden die 'Dag Lingewaal' gestalte geeft. Op zaterdag 22 september komt er in alle kernen een carrousel. Daarnaast zijn er in en rond de dorpshuizen de hele dag tal van activiteiten.

Volgens Tuiten is Adrie Kleppe – die namens Asperen zitting heeft in het comité – dé initiatiefnemer van het afscheidsfeest. "We hebben destijds het 25-jarig bestaan van Lingewaal uitbundig gevierd, dat was toen een groot spektakel. Ik hou van een feestje en daarom moeten we deze gelegenheid niet zo maar voorbij laten gaan", lacht Kleppe.

Alle kernen
Inmiddels is er een comité gevormd met uit alle kernen een vertegenwoordiger - mét Jenny Meerman uit Herwijnen, Sienus van Bommel uit Heukelum en Anton van Diepstraten uit Spijk – aangevuld met burgemeester Loes van Ruijven, de griffier, twee raadsleden en ambtelijke ondersteuning. Dit comité is druk doende met de voorbereidingen.

Draai- of zweefmolen
De activiteiten op zaterdag 22 september duren in alle kernen van 11:00-23:00 uur en worden geopend en afgesloten door een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur. In elk dorp komt bij het dorpshuis een draai- of zweefmolen te staan.

Muziekverenigingen en koren
Volgens Kleppe en Tuiten spelen de vier muziekkorpsen, mondharmonicavereniging The Hohner Boys uit Spijk en plaatselijke koren de hoofdrol bij het evenement. "De muziekkorpsen worden met bussen van het ene naar het andere dorp gereden en verzorgen overal een uitvoering. Geweldig dat de korpsen zo mee willen werken." Om 18:00 uur wordt in elke kern een pubquiz gehouden.

Volledig programma volgt
Het comité komt binnenkort naar buiten met het volledige programma. "De voorbereidingen zijn in volle gang. Alle inwoners kunnen meedoen in hun eigen kern. Het wordt een feest voor jong en oud. Een feest voor heel Lingewaal."

Weemoed
Het feestje tekent de sfeer in Lingewaal, vindt Sieb Tuiten die met weemoed afscheid neemt van Lingewaal. "De mensen staan hier dicht bij elkaar en doen veel dingen samen. Dat geldt ook voor de verenigingen. Daarom hebben we de koppen - net als bij het 25-jarig bestaan - bij elkaar gestoken. De aanleiding is bepaald niet feestelijk, maar we gaan er wel een mooie dag van maken."

Dan maar goed afscheid nemen
Daar is Adrie Kleppe het roerend mee eens. "Niet iedereen is blij met die herindeling, maar het besluit is nu eenmaal genomen. We gaan er op 22 september een vreselijk gezellige dag van maken. Als we toch afscheid moeten nemen van Lingewaal kunnen we dat beter goed doen, zodat iedereen daar later met veel plezier op terug kijkt."

Het is de bedoeling van het comité om in oktober en november - na de carrousel - ook met andere activiteiten aandacht te besteden aan 'Dag Lingewaal'.

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 14 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 17 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden