• Jong en oud snuffelen tussen de duizenden boeken.
• Jong en oud snuffelen tussen de duizenden boeken. Foto: André Bijl

Leerdamse boekenmarkt van start

Algemeen 655 keer gelezen

LEERDAM • De Leerdamse boekenmarkt is weer van start gegaan. Donderdagmorgen verzamelden rond 10:00 uur tientallen liefhebbers zich voor de deuren van het Oude Emmahuis aan de Oranjehof 27. "Komt u helemaal uit Duitsland, dan mag u vooraan staan."

Burgemeester Tjerk Bruinsma verricht de officiële opening. Hij vraagt om een applaus voor de organisatie en knoopt een praatje aan met de bezoekers. "Wie komt er van buiten Leerdam? Uit Amsterdam? Zo, dat is niet naast de deur. En u helemaal uit Duitsland. Dan mag u als eerste naar binnen."

Langer wil Bruinsma de bezoekers niet ophouden. "Ga maar gauw wat uitzoeken. Het is tenslotte voor het goede doel."

Vraagbaak
Gerrit den Hartog geldt in de eerste uren als vraagbaak en fungeert tegelijk als kassa. De penningmeester van de stichting African Hands legt uit waarom deze 14e editie niet meer op de vertrouwde locatie in gebouw Maranatha wordt gehouden, maar in het voormalige Emmahuis.

"Loes Horsman gaat gewoon door met de verkoop van haar puzzels en haar puzzelmarkt wordt steeds groter. Ook letterlijk: er liggen soms enorme puzzels uitgestald. Vandaar dat we in goed overleg hebben afgesproken dat wij uitwijken naar een andere locatie. Gelukkig was hier een mooie ruimte beschikbaar en de gemeente wilde meewerken door een vergunning af te geven."

In het Emmahuis worden de komende weken tussen de 15.000 en 20.000 boeken te koop aangeboden. "We hebben allerlei genres, zoals spannende boeken, streekromans, christelijke boeken, geschiedenis, koken, historische boeken en kinderboeken. Daarnaast is er een mooie verzameling tijdschriften."

Bijzondere exemplaren
Een jaar lang levert 'heel Leerdam' haar boeken in bij de organisatie. "We worden gebeld na sterfgevallen. Nabestaanden ruimen de woningen op en bellen ons om de boeken op te halen. Anderen gaan verhuizen en kunnen lang niet alle boeken in hun nieuwe woning kwijt. Wij komen met alle plezier langs."

Vrijwilligers selecteren het aanbod. "Soms zitten er bijzondere exemplaren bij. Die verkopen we via internet, daar brengen ze meer op dan hier op de markt." Volgens Den Hartog wordt de markt bezocht door een vaste groep liefhebbers.

"Uit Leerdam en omgeving, maar ook uit alle uithoeken van het land. We hebben zelfs bezoekers uit het buitenland. Sommige mensen komen elke dag even langs. De bakken worden steeds bijgevuld, dus de liefhebbers komen regelmatig kijken of er iets van hun gading bij is."

Tierelier
Inmiddels loopt de verkoop als een tierelier. Mensen brengen de eerste stapels naar hun auto. "Maar ik kom zo weer terug." Een man bedelt om extra 'zakgeld' bij zijn vrouw. "Ik ben blut, maar ik zie nog zoveel moois staan. Mag ik wat van jou lenen?"

Een Leerdammer rekent een stapel boeken af. "Zeven stuks, dat is dan 3,50 euro", rekent Den Hartog voor. De klant kan niet passen en de penningmeester zoekt naar wisselgeld. "Laat maar zitten hoor. Het is voor het goede doel", lacht de man gul.

Dat goede doel is African Hands, een stichting die destijds werd opgericht door oud-huisarts Martien Bac. De organisatie steunt projecten voor aidswezen in Afrika. Vorig jaar werd 10.500 euro voor het goede doel opgehaald. Na eerdere acties dit jaar én de verkoop via internet staat de teller nu al op 7.000 euro.

"We hopen dit jaar de 12.000 te halen. Deze markt is onze laatste actie voor de zomervakantie. Dit is onze jaarlijkse klapper. Het zou mooi zijn als deze markt zo'n 5.000-6.000 euro opbrengt."

Succes
African Hands nam vorig jaar het stokje over van Loes Horstman die de markt ooit begon en tot grote hoogte stuwde. "Enkele jaren geleden vroeg ze wie het van haar over wilde nemen."

"We vonden het vreselijk jammer om zoiets moois verloren te laten gaan. Wij hebben zo'n 20 tot 25 vrijwilligers en hebben dit project van haar overgenomen. We hopen dat het ook dit jaar weer een succes wordt."

Aan de bezoekers zal het niet liggen. Een Leerdamse schuifelt met haar armen vol naar buiten. "En nu even naar Maranatha om een bakkie met Loes te doen en een paar mooie puzzels uit te zoeken", lacht ze.

Puzzelmarkt
Want deze periode is het ook tijd voor de Puzzelmarkt Leerdam. Het geld dat de verkoop van puzzels oplevert, gaat dit jaar naar Aidsweeskinderen in Malawi.

De Puzzelmarkt wordt gehouden in gebouw Maranatha in de J.A. Burgerstraat 1 in Leerdam. De boeken- en de puzzelmarkt zijn de komende donderdagen, vrijdagen en zaterdagen open.

Tijden en nadere informatie staan op www.african-hands.nl en www.puzzelmarktleerdam.nl.  

André Bijl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden