• Het voormalige radarstation voor burgerluchtvaart is inmiddels gesloopt.
• Het voormalige radarstation voor burgerluchtvaart is inmiddels gesloopt. Archieffoto: Janneke Boogaard

'Mist' rond radartoren Herwijnen verontrust inwoners

Algemeen 1.760 keer gelezen

HERWIJNEN • Inwoners van Herwijnen willen weten wat het geplande militaire radarstation in de polder precies gaat doen. Maar dat is geheim, zegt het Ministerie van Defensie.

De vergunning voor het radar aan de Broekgraaf was al bijna vergeven toen bleek dat er onrust over was in Herwijnen. De gemeente Lingewaal belegde daarom in maart alsnog een informatieavond.

'Niet ongezond'
"Daar waren heel veel deskundigen, die vertelden dat de straling van het radarstation niet ongezond is", vertelt Herwijnenaar Van der Horst. "Maar de onderliggende onderzoeken mochten we niet zien, dus weten we bijvoorbeeld niets over vermogen en frequentie. Dat is allemaal classified information."

Inzage
Op verzoek van verontruste inwoners zorgde de gemeente dat zij afgelopen week toch twee rapporten mochten inzien: één van Thales, de producent van de radar, en één over het KNMI-radarstation verderop langs de Broekgraaf.

Eigen vlees
"We weten niet of het weerstation te vergelijken is met de militaire radar. En een onderzoek door de leverancier van de radar geeft ons het gevoel van de slager die zijn eigen vlees keurt", zegt Van der Horst, die samen met drie dorpsgenoten naar het gemeentehuis toog. "Er was ook veel informatie onleesbaar gemaakt en we moesten onze telefoons inleveren zodat we er geen foto's van konden maken."

Ondergeschikt aan 'landsbelang'
De informatie die Van der Horst wél zag, stelt hem niet gerust. "Op een afstand van 819 meter op 22 meter hoogte is de straling onveilig. Wat betekent dat bijvoorbeeld voor de woonflat in Herwijnen-Oost? Ook stond in het rapport dat de meetmethode nog niet gevalideerd was. Dan kunnen ze toch niet stellen dat het voor ons veilig is? Ik geloof dat de gemeente van goede wil is, maar vraag me af of het belang van de inwoners van Herwijnen hier niet ondergeschikt wordt gesteld aan het 'landsbelang'."

Veiligheid voorop
Wethouder Ed van Sambeek durft er zijn hand voor in het vuur te steken dat bij het Ministerie van Defensie veiligheid de hoogste prioriteit heeft. "Oók de veiligheid van de inwoners van Herwijnen. Het gaat om een nieuw radarsysteem dat dit jaar voor het eerst in werking wordt gesteld in Friesland, als is aangetoond dat daar geen stralingsgevaar voor omwonenden is. Pas als we dat weten, volgt de radar in Herwijnen."

Tweede informatieavond
Op woensdag 27 juni is er een tweede informatieavond, om 19:30 uur in dorpshuis De Poort.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden