Afbeelding
Foto: aangeleverd

Afasiecentrum in Leerdam viert eerste lustrum

Algemeen 535 keer gelezen

LEERDAM • Het afasiecentrum van Rivas Zorggroep bestond donderdag 5 jaar. De medewerkers vierden dit met huidige en voormalige cliënten en hun naasten.

In 5 jaar tijd zijn veertig cliënten met succes behandeld en begeleid in het afasiecentrum, dat is gevestigd in verpleeghuis Lingesteyn in Leerdam. De 71-jarige Nico Stuurman was één van de eerste cliënten. "Ik bezoek het afasiecentrum niet meer sinds september 2014, omdat het goed met me gaat", zegt hij. "De ondersteuning van het afasiecentrum was heel prettig, want mijn spraak en begrip zijn heel erg verbeterd." Het feestje wilde hij dan ook niet overslaan. "Het is fijn om de medewerkers en ook de cliënten van toen weer te zien."

Afasie ontstaat wanneer, als gevolg van hersenletsel, één of meer onderdelen van het taalgebruik niet meer goed functioneren. Het betekent dat iemand niet meer kan zeggen wat hij of zij wil. "Het hebben van afasie heeft grote impact: op de cliënt én op de mensen uit diens omgeving", vertelt Christa Meijerink, logopedist bij Rivas. Zij begon samen met haar collega Patricia Mulder het afasiecentrum. "Mensen stuiten op onbegrip, raken gefrustreerd en voelen zich machteloos. In het afasiecentrum werken ze onder onze begeleiding aan hun individuele doelen en ontdekken ze opnieuw hun eigen mogelijkheden."

Naast de begeleiding van de logopedist kunnen cliënten in het afasiecentrum ervaringen uitwisselen met lotgenoten. De verwijzing van cliënten naar het afasiecentrum kan op verschillende manieren, zoals via revalidatiearts, huisarts, logopedisten van het revalidatiecentrum en collega-logopedist.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden