Logo hetkontakt.nl/leerdam
• De school in Kedichem heet sinds vorig jaar De Sterrenkijker.
• De school in Kedichem heet sinds vorig jaar De Sterrenkijker. (Foto: aangeleverd)

Sterrenkijker Kedichem zit in de lift

  •   261 keer gelezen

KEDICHEM • Basisschool De Sterrenkijker in Kedichem heeft de daling in het leerlingenaantal weten te stoppen. De prognoses zijn gunstig. Ook met de ouderparticipatie zit het wel goed op de dorpsschool.

"We hebben de weg omhoog ingeslagen", meldt clustermanager Robin Bieren niet zonder trots. "Steeds meer mensen in het dorp kiezen voor deze school. De verwachting van het aantal leerlingen per 1 oktober 2018 was 42 en is nu 45. En voor 2019 is dat zelfs vijftig."

Peildatum
Begin oktober is voor scholen een belangrijke peildatum omdat de bekostiging voor het volgende schooljaar bepaald wordt op basis van het aantal kinderen dat dan is ingeschreven en het aantal leerlingen dat uitstroomt naar het vervolgonderwijs.

Kijkje in de keuken
De Sterrenkijker blijft een kleine school, maar dat heeft zeker niet alleen maar nadelen, vindt Bieren. "Ouders zijn daardoor heel nauw betrokken bij de school. Onder de naam De Komeet helpt een groep met hand- en spandiensten. Ze krijgen hier ook veel meer een kijkje in de keuken dan wanneer je kind op een school met een paar honderd leerlingen zit. We staan ook zeker open voor contacten, met ouders maar ook met anderen in het dorp."

Individuele benadering
Ook met de kwaliteit zit het goed. "We scoren bij de eindtoets ruim boven het gemiddelde. Sommige ouders hebben hun bedenkingen bij combinatiegroepen, maar wij hebben juist van de nood een deugd gemaakt. We 'proppen' de kinderen niet te veel in jaargroepen, maar kijken individueel waar ze aan toe zijn in hun ontwikkeling." De Sterrenkijker heeft een doorlopende (leer)lijn, waarbij leerlingen van verschillende leeftijden veel contact met elkaar hebben.

Omgeving
"We kunnen fijn aan de slag met onze missie en visie: de omgeving bij het onderwijs betrekken", concludeert Bieren enthousiast. "We willen met de kinderen de natuur rond Kedichem ontdekken, de glascultuur in Leerdam, maar ook bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam."

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten