Afbeelding

Rechter geeft groen licht voor Windpark Avri

Algemeen 478 keer gelezen

GELDERMALSEN • De Raad van State heeft woensdag de ingediende beroepen tegen het windpark op het voormalige afvalterrein van Avri in Geldermalsen ongegrond verklaard. Daarmee zijn het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor Windpark Avri onherroepelijk.

Daarmee zijn het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor Windpark Avri onherroepelijk. Voor de initiatiefnemers van Betuwewind en de leden van de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe betekent dit dat zij definitief door kunnen met het ontwikkelen van het Windpark Avri. In project Betuwewind, de bouw van veertien windmolens in West-Betuwe, worden de windparken bij Deil en Avri nu gelijktijdig ontwikkeld. 

De beroepszaak van omwonenden van het Avri-terrein richtte zich tegen verschillende aspecten van de ruimtelijke ontwikkeling. Men vond onder andere dat de hinder en overlast van de windmolens te groot wordt en dat er fouten zijn gemaakt in de onderzoeken van de initiatiefnemers. De uitspraak van de Raad van State betekent dat de staatsraden (rechters) van oordeel zijn dat de (onderzoeks)procedures correct zijn gevolgd en dat het gemeentebestuur in redelijkheid tot de wijziging van het bestemmingsplan kon besluiten. 

Lang proces
Aan de ontwikkeling van windpark Avri en het windpark Deil ging een intensief ontwerp- en communicatieproces vooraf. De oksels van de A15 en A2 bij Waardenburg en Deil en het Avri-terrein, zijn door de provincie Gelderland aangewezen als zoekzones voor windenergie. Die zones zijn in 2013 al bevestigd in de windvisies van de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Tiel. De projectontwikkelaars verenigd in Betuwewind hebben een vergunning voor de locatie van de windturbines aangevraagd en gekregen. 

Tijdens een tiental publieksavonden gaven de initiatiefnemers en betrokken gemeenten inzicht in de ontwikkeling en verschillende varianten werden met elkaar vergeleken op aspecten van hinder, landschap en duurzame opbrengst. Ook de gemeenteraden werden regelmatig geïnformeerd. In de windvisies van de gemeenten werden duidelijke uitgangspunten gegeven voor locatie en deelname van inwoners aan het project. De gemeentebesturen zijn door de jaren heen pal achter de plannen blijven staan en benadrukken steeds weer de noodzaak van duurzame energie en het voordeel voor de lokale gemeenschap.

Verheugd
Voorzitter Gerlach Velthoven van Burgerwindcoöperatie West-Betuwe is verheugd over de rechterlijke uitspraak: "Het is een compliment aan de gemeente Geldermalsen dat er een degelijk en zorgvuldig proces is doorlopen. En natuurlijk feliciteer ik de leden van onze burgerwindcoöperatie en onze partners: we kunnen op volle kracht door met de ontwikkeling van Windpark Avri. Project Betuwewind staat voor de ontwikkeling van windparken bij Knooppunt Deil en bij de Avri. Die projecten kunnen we nu synchroon ontwikkelen."

Onder de slogan 'Betuwewind, iedereen wint' is de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe 14 mei een ledenwerfcampagne gestart om regionaal leden te werven die mee willen doen met de bouw van de windmolens bij Deil en Avri. Inwoners van het Rivierengebied kunnen profiteren van het opwekken van groene energie door lid te worden van de coöperatie. Wie voor 8 juli lid wordt, heeft gegarandeerd de mogelijkheid te investeren voor de bouw van de molen en te profiteren van het rendement.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden