• De nieuwe voorzitter Jan-Reint Vink heeft zin in de feestweek.
• De nieuwe voorzitter Jan-Reint Vink heeft zin in de feestweek. Foto: Astrid Pel

Zijderveld bekent kleur in feestweek

Algemeen 751 keer gelezen

ZIJDERVELD • Jan-Reint Vink is sinds januari voorzitter van Oranjevereniging Zijderveld. De enthousiaste prater valt met zijn neus in de boter: uitgerekend dit jaar barst eind augustus in het dorp de vijfjaarlijkse feestweek weer los én de vereniging bestaat op de kop af 70 jaar.

Gelukkig lijkt het organiseren van een feestje wel aan hem besteed. Zijn Brabantse roots staan garant voor gezelligheid en in verschillende vrijwilligersfuncties ontdekte Jan-Reint dat het hem vaak lukt om "relevante dingen voor elkaar te krijgen", zoals hij het noemt. Hij brengt graag groepen mensen op de been voor de goede zaak op een manier waar anderen zich in kunnen vinden. In 2001 verhuisde hij naar Zijderveld en kwam al vrij snel in de medezeggenschapsraad van de school terecht. "Ik wilde weten hoe zo'n dorpschool goed onderwijs kon bieden en me daarvoor ook inzetten. Die processen vind ik interessant. Via andere functies ben ik nu voorzitter van de oranjevereniging geworden in een jaar waarin veel staat te gebeuren. Daar heb ik ook erg veel zin in."

Als je het dorp binnenrijdt kun je er niet omheen: 'Zijderveld bekent kleur', roepen de posters met daaronder de periode van de feestweek. Van 23 augustus tot en met 1 september zijn alle straten in hun eigen kleur versierd en is er maar één schema leidend in de Zijderveldse huishoudens en dat is het rooster van de feestweek. Die begint op donderdag met een lawaaioptocht en eindigt ruim een week later met de jaarmarkt en het slotfeest. Het getal 70 zal ook regelmatig opduiken.
In de tussenliggende dagen is er altijd wat te doen in of rond de grote tent. Voor inwoners van Zijderveld die met feestweek-activiteiten als een blubberrun en VIP-bingo weinig tot niets hebben, wordt op zondag een tentdienst gehouden om half drie 's middags. Jan-Reint: "Met de tentdienst geven we alle inwoners van Zijderveld de mogelijkheid om mee te doen aan de feestweek. Dat is voor ons belangrijk, dat de feestweek er voor iedereen in het dorp is." Het evenement waar velen in Zijderveld naar uitkijken, is de uitvoering van de gymnastiekvereniging SVZ op maandagavond. Als de voortekenen niet bedriegen, raakt deze activiteit zeer snel uitverkocht.

Een goede voorzitter richt ook zijn pijlen op de verdere toekomst en daarover heeft Jan-Reint ook zijn ideeën. Zo wil hij graag met andere dorpen om tafel om te kijken hoe Koningsdag invulling gaat krijgen als Vianen, Leerdam en Zederik onder de vlag van Vijfheerenlanden verder gaan. "Een aubade voor het college in zeventien dorpen lukt nu eenmaal niet. Dus hoe gaan we dat doen? Maar eerst de feestweek en onze 70ste verjaardag. Dan ga ik me daarmee bezig houden."

Astrid Pel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden