Afbeelding
Foto: Waterschap Rivierenland

Globaal milieurapport onvoldoende om te beslissen over maatregelen Waal

Algemeen 400 keer gelezen

REGIO • De keuze tussen een brede of een ruimtebesparende dijk tussen Tiel en Waardenburg kan niet genomen worden op basis van het globale milieurapport dat is opgesteld, vindt de commissie die deze rapporten beoordeelt. De voor- en nadelen van de geul bij Varik zijn wel goed uitgewerkt, oordeelt de commissie.

De commissie adviseert minister Cora van Nieuwenhuizen om de mogelijke oplossingen voor dijkversterking eerst verder uit te laten werken voordat er een keuze gemaakt wordt. Zo worden negatieve effecten op beschermde natuurgebieden voorkomen.

Uit het globale rapport blijkt dat een forse dijkversterking sowieso nodig is, en dat dit negatieve effecten op natuur in de uiterwaarden zal hebben. Uit het rapport blijkt nu nog niet of en hoe schade aan deze natuur voorkomen kan worden, en wat de verschillen zijn in effecten op de natuur tussen een ruimtebesparende en een brede dijk.

Ook de positieve effecten op de natuur van geulen in de uiterwaarden moeten volgens de commissie nog verder worden onderzocht. Daarna is pas een goed onderbouwde keuze mogelijk over de uitvoering van de maatregelen.

Binnendijkse geul 
Het rapport beschrijft wél goed de voordelen van een geul (onder andere waterstandverlaging stroomopwaarts bij Nijmegen, mogelijkheden voor nieuwe natuur) en de nadelen (zoals het vernietigen van natuur bij graafwerkzaamheden bij de geul). Hiermee is er voldoende informatie om het milieubelang te laten meewegen bij de beslissing over een geul bij Varik. Ook met deze geul blijft een forse dijkversterking overigens noodzakelijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden