Afbeelding

CDA dringt aan op snelle vergoeding schade door mezen

Algemeen 537 keer gelezen

REGIO • Sinds 2017 krijgen fruittelers geen vergoeding meer van de provincies bij schade die wordt aangebracht door mezen. Doordat de mees een beschermde diersoort is, is het voor de fruittelers zeer lastig om de schade te voorkomen. De Raad van State heeft op 9 mei geoordeeld dat de provincies een nieuwe regeling moeten treffen om de schade toch te vergoeden.

Engelina van Steenbrugge, statenlid CDA Gelderland: "Wij zijn heel erg blij met deze uitspraak. De provincie verwachtte van fruittelers dat zij om schade te voorkomen een combinatie van hagelnetten boven de boomgaarden en vogelnetten langs de randen zouden toepassen. Het is alleen helemaal niet aangetoond of dit ook echt gaat werken. En het vraagt een investering van boeren die bedrijfseconomisch onverantwoord is."

Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van gedeputeerde staten en wil weten wat de provincie nu gaat doen om deze schade wel te vergoeden. Daarnaast roept Van Steenbrugge op om dit snel te doen. "Want de het oogstseizoen staat alweer bijna voor de deur, het kan niet zo zijn dat de fruittelers nog meer financieel gedupeerd worden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws gisteren
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden