• Het defilé is altijd een groot feest.
• Het defilé is altijd een groot feest. Archieffoto: Nico van Ganzewinkel

Glasstadmars zit in de Leerdamse genen

Algemeen 1.139 keer gelezen

LEERDAM • Na 72 edities zit de Glasstadmars er helemaal in gebakken bij de meeste Leerdammers. Dit jaar - komende zaterdag - wordt de stoet voor het eerst onderbroken op het Meentplein, om wachtende automobilisten tegemoet te komen.

Het regelen van het verkeer is ieder jaar de grootste uitdaging, vertelt Henk van 't Pad, voorzitter van de commissie Glasstadmars. "We werken met een grote groep vrijwilligers. Ze zetten de route uit, halen de pijlen na afloop weer weg, reiken medailles uit. Voor dat soort taken kun je eigenlijk iedereen wel inzetten, maar verkeersregelaars moeten vooraf een instructie volgen. Het is weer gelukt om voldoende mensen te vinden, al moeten sommigen nu halverwege wisselen van de ene naar de andere post. Het zou fijner zijn als dat niet nodig is, dus extra handjes zijn nog steeds welkom."

Stoplichten
Belangrijk onderdeel van die grote uitdaging is de bottleneck bij de stoplichten op het Meentplein. Daar lopen de wandelaars, groepen en muziekkorpsen in één stoet op weg naar het defilé bij het Hofje.

Irritatie
"Automobilisten moeten daar wel een half uur tot drie kwartier wachten. Dan raken mensen geïrriteerd", weet Van 't Pad. "Op dringend advies van de politie gaan we daarom voor het eerst de stoet een paar keer onderbreken om het verkeer door te laten."

Uiteraard wordt deze werkwijze achteraf geëvalueerd. Mogelijk werkt de constructie positief uit in de Kerkstraat. "Daar stroopte het voorheen soms op, dat voorkomen we nu misschien."

Variatie in routes
Verder blijft alles bij het oude, al doet de organisatie wel elk jaar zijn best om de routes aan te passen. "Bij de 3,5 kilometer heb je weinig tot geen keus, maar voor de langere afstanden hebben we drie of vier variaties in richting."

De tien kilometer gaat dit keer richting Asperen en de vijftien kilometer doet Acquoy aan. De twintig kilometer gaat richting Spijk, waar de wandelaars de langeafstandslopers tegenkomen die dan al in Arkel geweest zijn.

Confettikanon
Om 13:00 uur is de start van de groepen en muziekkorpsen die meelopen aan het defilé, begeleid door vele muziekkorpsen. Dat is niet alleen gezellig, maar ook een manier om een club te promoten. Uiteraard staat de burgemeester op het bordes van het Hofje klaar met het confettikanon.

Een jury zal de groepen beoordelen. Wie wordt de mooiste groep, de gezelligste groep en welke groep valt het meest op?

Ruijterstraat
Laatste hoogtepunt van het jaarlijkse evenement is de Ruijterstraat in Leerdam-West: daar staat de vermoeide wandelaar aan het eind van de route ieder jaar weer een feestelijke ontvangst te wachten.

Jubileum
En dan kijkt de commissie weer vooruit, dit keer niet alleen naar de 74e editie. "We gaan na zaterdag beginnen met de voorbereidingen voor de jubileumeditie in 2020!"

www.glasstadmars.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne Oost.
Viaanse Sanne Oost Nederlands kampioen op onderdeel 'sprong' én seizoenskampioen Sport 20 uur geleden
• Het tankstation in Vianen aan de Stuartweg.
17-jarige overvallers van tankstation in Vianen betuigen spijt: niet terug naar cel en taakstraf 112 22 uur geleden
• Het kampioensteam van De Albatros.
Waterpoloheren De Albatros kampioen na spectaculair titelduel Sport 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden