Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Een gruttokuiken, aangetroffen tijdens één van de controles van VANL-TCW.
• Een gruttokuiken, aangetroffen tijdens één van de controles van VANL-TCW. (Foto: Hille de Bruin )

Met een drone op zoek naar kuikens

  •   445 keer gelezen

HELLOUW • Voor het beschermen van de weidevogels in de regio trekt VANL-TCW alles uit te kast. Zelfs een drone met warmtebeeldcamera.

Pakweg zeventig vrijwilligers heeft VANL-TCW – voluit Vereniging Agrarisch Natuurbeheer en Landschap Tieler- en Culemborgerwaarden – in haar gelederen om de weidevogels in de regio te beschermen. Deze weken beleven zij hun drukste periode vanwege het broedseizoen van de dieren. Plus: het maaiseizoen van de agrariërs. Peter van Noord uit Hellouw is coördinator en legt uit: "Onze vrijwilligers gaan nu veel het veld in, gewapend met kijkers. Ze zijn geoefend in het lokaliseren van de nesten."

Natuurlijk heeft VANL-TCW toestemming van de boeren op wiens land ze naar nesten speuren. "Ook is er de afspraak dat gelokaliseerde nesten worden gemarkeerd door middel van stokken die op een of twee meter voor en achter het nest worden geplaatst. Als er op een perceel gras wordt gemaaid, dan wordt het nest met rust gelaten door op een paar meter afstand om het nest heen te werken. Er ontstaat dan een nestenclave, eigenlijk een soort eilandje."

Tot zover niet veel nieuws onder de zon op het gebied van weidevogelbeheer. Maar: VANL-TCW gaat veel verder. Tegenwoordig heeft de organisatie namelijk ook een drone tot haar beschikking voorzien van een warmtebeeldcamera. "Zo kunnen we op bepaalde percelen grasland kijken of er nog kuikens zitten, deze lokaliseren en als dat gewenst is vragen aan de boer of hij nog even wil wachten met maaien." Handig: met hulp van de drone kunnen de vrijwilligers in korte tijd veel meer percelen doorzoeken op nestlocaties en jonge vogels. Bovendien heeft de natuurbeheerorganisatie een aantal percelen die door middel van pompen – aangedreven door zonne-energie – gedurende het voorjaar nat houden. "Deze plaatsen trekken de gezinnen met kuikens aan, omdat de grond daar vochtig en daardoor zacht blijft. Dat is met name goed in een droog voorjaar omdat de klei dan zo hard kan worden. Ook zitten hier veel insecten."


Cijfers
VANL-TWC brengt elk jaar de resultaten – aantal gevonden nesten en kuikens – in kaart. "Zo kunnen we monitoren of onze gezamenlijke inspanningen leiden tot het stoppen van de teruggang van de weidevogel. En, waar we op hopen, wellicht leiden tot een stijging." Voor weidevogels liggen in Nederland veel gevaren op de loer, weet Van Noord. "De bedreigingen bestaan met name uit de moderne landbouwmethoden. Snelle en brede machines. Ook predatie, het opeten van de eieren of kuikens door roofdieren als kraai, buizerd, vos en katten vormen een groot gevaar."

Overigens houdt VANL-TCW zich niet alleen met weidevogelbeheer bezig. De natuurorganisatie zet zich ook in voor het beheer van natuurgebieden, behoud van hoogstamfruitbomen en natuurvriendelijk beheer van akkerranden en slootkanten.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten