Logo hetkontakt.nl/leerdam

Burgerwindcoöperatie West-Betuwe zoekt leden

  •   237 keer gelezen

REGIO • Burgerwindcoöperatie West-Betuwe is een ledenwerfcampagne begonnen, in de eerste paar dagen werden bijna veertig mensen lid van de coöperatie die nauw betrokken is bij de ontwikkeling van twee windmolenparken bij verkeersknooppunt Deil en het Avri-terrein in Geldermalsen. Doel van de ledenwerfactie: het ledenaantal boven de duizend te brengen.

Inwoners, verenigd in de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe, bouwen hun eigen windparken bij verkeersknooppunt Deil en het voormalige afvalterrein van de Avri in Geldermalsen. Dit project heet Betuwewind. Met de ledenwerfactie, die maandag is gestart, willen streekgenoten de burgerwindcoöperatie nog sterker maken. En daarmee het rivierengebied duurzamer.


Mee-investeren

Bijzonder is dat leden van de Burgerwindcoöperatie kunnen mee-investeren in de bouw en exploitatie van de windmolens. Zij kunnen hiervoor een lening aan de coöperatie verstrekken om de bouw van parken mee mogelijk te maken. Wanneer de windparken stroom produceren, ontvangt een lid-windaandeelhouder gedurende maximaal vijftien jaar een gezond en eerlijk rendement op deze lening.

Burgerwindcoöperatievoorzitter Gerlach Velthoven hierover: "Het jaarlijks rendement bedraagt naar verwachting tussen de 4 en 10 procent en hangt samen met de jaaropbrengst van het windpark: hoe meer het heeft gewaaid, hoe hoger het rendement op het ingelegde vermogen." Velthoven verwacht dat veel mensen mee zullen willen doen en windaandeelhouder willen worden. "Investeren in Nederlandse windprojecten is populair. En al helemaal wanneer burgers een flinke vinger in de pap hebben. De belangstelling bij de start van onze ledenwerfactie onderschrijft dat. De Burgerwindcoöperatie wil dat zoveel mogelijk inwoners van de West-Betuwe het park kunnen meefinancieren en zo kunnen profiteren van het rendement van onze windmolens."


Eerste ledenwerfactie

Op dit moment heeft Burgerwindcoöperatie West-Betuwe tweehonderd leden. De nu gestarte campagne is de eerste ledenwerfactie van deze coöperatie die in 2014 is opgericht. Dit nadat de gemeenten Geldermalsen en Neerijnen een jaar eerder de weg vrij maakten voor de ontwikkeling van windparken in hun gemeente. Eind 2017 is de vergunning voor het park langs de A15 bij Deil onherroepelijk geworden en kan de coöperatie haar ambities gaan realiseren. Hierbij past een sterke ledenbasis, zo vindt de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe."De inwoners uit Geldermalsen, Neerijnen, Tiel, Culemborg, Buren en Lingewaal, verenigd in de coöperatie, zijn hard op weg om de grootste elektriciteitsproducent van de regio te worden", aldus Velthoven. Vanaf eind 2019 zullen veertien windmolens groene stroom gaan produceren. In Betuwewind werkt de coöperatie samen met drie andere partijen: Raedthuys Pure Energie, Winvast en Yard Energy. Met elkaar bouwen deze partners de twee windmolenparken die goed zijn voor de stroomvoorziening van 40.000 huishoudens.

Op de onderstaande website kunnen belangstellenden meer informatie vinden en zich aanmelden als lid.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK