Afbeelding

Oogje in het zeil vanaf de kerktorens

Algemeen 917 keer gelezen

LEERDAM • Er is weinig weerstand tegen beveiligingscamera's in Leerdamse winkelgebieden, bleek maandag tijdens het raadsplein.

In het centrum komen zes camera's te hangen en rond het Europaplein twee, zo liet Rens Krijgsman van Kop Beveiliging zien op een plattegrond. De locaties zijn gekozen in overleg met de politie. "Alle straten en een groot deel van de uitvalswegen kunnen in de gaten worden gehouden", legde Krijgsman uit.

Kastjes op kerktorens
Kastjes op de torens van de Grote Kerk en de Pauluskerk zorgen voor een draadloze, beveiligde verbinding tussen de apparaten en met de uitleesruimte in Gorinchem. Het is de bedoeling dat het systeem nog voor de zomervakantie wordt opgeleverd.

Aanwijzingsbesluit
Maandagavond peilde de gemeente de meningen van inwoners en ondernemers over het cameratoezicht. Met zo'n dertig belangstellenden was de opkomst niet indrukwekkend. Ook stelden niet veel aanwezigen kritische vragen. De gemeenteraad was al akkoord, dus kan burgemeester Tjerk Bruinsma het aanwijzingsbesluit gaan nemen waarmee de aanleg in gang gezet wordt.

Eén Leerdammer overweegt stappen tegen het aanwijzingsbesluit, zo bleek maandag. Hij maakt zich zorgen dat camera's straks overal als paddenstoelen uit de grond schieten. Verder waren er niet veel bezwaren over bijvoorbeeld de bescherming van privacy.

Zeker niet nadat politieagent Gerco Gijsbers een warm pleidooi had gehouden voor gebruik van beeld.

Wibra
"Kijk naar de overval op de Wibra. Uit het buurtonderzoek na de overval bleek dat verschillende mensen de dader al een half uur van tevoren hadden zien rondlopen. Hij viel op, maar blijkbaar niet genoeg om de politie te bellen. De mensen die de camerabeelden bekijken, zijn getraind op verdacht gedrag. Zij hadden in dit geval zeker de politie of een toezichthouder erop af gestuurd. De kans is groot dat we de overval hadden kunnen voorkomen. Dit is high impact crime, mensen die het overkomt hebben daar nog lang last van. Elk geval is er één te veel."

Centrum en Europaplein
De hausse aan overvallen in 2016 en 2017 was de aanleiding om na te gaan denken over camerabeveiliging in het centrum. De winkeliers op het Europaplein wilden graag meeliften. Ondernemersvereniging Savel betaalt 5.000 euro mee en de LOV 20.000 euro. In totaal kost de aanleg van het systeem 125.000 euro. Mogelijk komen er later ook nog camera's op het Eiland in Leerdam-Noord.

Live gevolgd
De beelden worden 24 uur per dag live gevolgd vanuit de camera-uitleesruimte (CUR) in Gorinchem. "Dat doen we sinds de NS tien jaar geleden van de Merwede-Lingelijn af wilde, mede vanwege onveiligheidsgevoelens bij reizigers", vertelde Richard Hoogveld van de CUR.

Inmiddels zijn er 150 camera's op bedrijventerreinen en bij horeca aangesloten. Ook de toegangscamera bij industrieterrein Nieuw Schaik en het exemplaar dat is opgehangen om jeugdoverlast bij de Zuidwal te verminderen, maken deel uit van het netwerk.

Herkenbaar in beeld
De camera's zijn op afstand bestuurbaar en kunnen mensen tot op zo'n honderd meter afstand herkenbaar in beeld brengen. Hoogveld liet zien dat ze mensen op privéterrein niet kunnen 'bespieden' doordat er digitale filters worden aangebracht voor bijvoorbeeld ramen van appartementen.

Het signaal verstoren om als boef toch je gang te kunnen gaan, zoals een aanwezige opperde, is volgens de deskundigen vrijwel onmogelijk.

28 dagen
De beelden blijven 28 dagen opgeslagen en mogen alleen door de politie worden teruggekeken. Als blijkt dat er strafbare feiten zijn vastgelegd, mogen de beelden bewaard worden zolang het onderzoek daarnaar loopt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden