Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Betuwefotograaf.nl

Eerste lustrum voor Betuwse 11 Dorpentocht aanstaande

  •   307 keer gelezen

RHENOY • De Betuwse 11 Dorpentocht beleeft zaterdag 26 mei haar eerste lustrum. De organisatie pakt daarom uit met een overvol feestelijk programma, zowel voor deelnemers als niet-deelnemers is er meer dan genoeg te doen rondom De Betuwe Poort.

Het is alweer 5 jaar geleden dat stichting Wielerronde Rhenoy een nieuw experiment aanging. De stichting - die al sinds 1981 wieleractiviteiten in en rond Rhenoy organiseert - besloot in samenwerking met wielertourclub De Lingerenners om een nieuwe fietstoertocht in de zomer te organiseren: de Betuwse 11 Dorpentocht. De initiatiefnemers van de toertocht wilden met deze fietstocht laten zien hoe bijzonder mooi en afwisselend het landschap in dit westelijke deel van de Betuwe en in de Lingestreek is. En gezien het stijgende aantal, vooral fietsende, toeristen lijkt de opzet van deze unieke toertocht in zijn opzet te zijn geslaagd. Het evenement bleek een succes: ruim zeshonderd deelnemers weten hun weg te vinden naar Rhenoy. De fietsliefhebbers kunnen bij de vijfde editie weer kiezen uit de afstanden 50, 100 of 130 kilometer. Alle routes voeren langs de elf dorpen van de gemeente Geldermalsen. Natuurlijk fietsen de deelnemers ook langs het riviertje de Linge en door of langs het prachtige landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd, natuurgebied De Regulieren in Culemborg en Noordenhoek in Deil. De langere afstanden doen ook de dorpen en dijken langs de Lek en de Waal aan en rijden over en langs markante delen van de Nieuwe Hollandse waterlinie. Inschrijven kan via de website van het evenement. Deelname kost 5 euro, voor NTFU of KNWU-leden 4 euro. Dorpshuis De Betuwe Poort in Rhenoy vormt als start en finish van alle routes het epicentrum van het evenement. Starttijden: tussen 08:30 tot 09:00 uur voor de 130 kilometer, 09:00 en 09:30 voor de 100 kilometer en 09:30 en 10:00 uur voor de 50 kilometer.

Ook voor niet-deelnemers is er meer dan voldoende te doen op zaterdag 26 mei. Vanaf 12:00 uur is er muziek en voor de kids een kermis met onder meer een draaimolen, springkussen, knutsel- en schminktent en een bungeejumptoestel waarop vier kinderen tegelijk kunnen springen. En voor de jeugd én de ouderen, die een uitdaging niet uit de weg gaan, is er een heuse rodeokrokodil. Naast dj Leander is er ook livemuziek van de akoestische band De Nijlpaarden.


Hoge bi-parade
De Betuwse 11 Dorpentocht krijgt dit jaar ook een aantal hooggeplaatste bezoekers. Letterlijk, want speciaal voor het lustrum van de Betuwse 11 Dorpentocht heeft de organisatie veertig internationale hoge bi-rijders uitgenodigd. Een hoge bi is een fietsmodel uit de 19de eeuw met een groot voorwiel en een kleiner achterwiel. Onder de deelnemers aan de 50 kilometerfietstocht is Arie Liefhebber. Hij is onlangs op Bali in Indonesië wereldkampioen op de hoge bi geworden. Liefhebber is tevens mede-initiatiefnemer van deze eerste hoge bi-toertocht in Nederland. Mensen die hun deelname aan de 50 kilometer missen, kunnen tussen de Dikke Banden Race voor de jeugd - zie kader - de bi's voorbij zien fietsen in Rhenoy, waarbij de fietsers door een jury zullen worden beoordeeld op hun hele presentatie, fiets en bijpassende kleding. Dit zal heel wat mooie en historische plaatjes gaan opleveren, zo verwacht de organisatie.


Dikke Banden Race
Voor de jeugd van 7 tot en met 12 jaar wordt er alweer voor de 38ste keer een Dikke Banden Race georganiseerd. Er zijn drie leeftijdscategorieën: de 7- en 8-jarigen rijden twee lokale ronden, de 9- en 10-jarigen rijden drie lokale ronden en de 11- en 12-jarigen rijden vier rondjes door Rhenoy. Meedoen kan via het inschrijfformulier op onderstaande website. Of op de dag zelf voor 12:00 uur in het dorpshuis in Rhenoy. Deelname mag op de eigen fiets, mits deze geen gebreken heeft. De organisatie zorgt voor een helm en een afgesloten terrein. Deelname is gratis. Alle deelnemers ontvangen een T-shirt, een medaille en een verrassing. De nummers 1, 2 en 3 van elke categorie krijgen de bloemen en een beker en worden ook uitgenodigd om mee te doen aan de landelijke Dikke Banden Race van Decathlon.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten