• Burgemeester Jeroen Staatsen voelt zich 'thuis' in Geldermalsen.
• Burgemeester Jeroen Staatsen voelt zich 'thuis' in Geldermalsen. Foto: Gemeente Geldermalsen

Staatsen voelt zich nu al thuis

Algemeen 479 keer gelezen

GELDERMALSEN • Ruim drie maanden is-ie alweer waarnemend burgemeester van Geldermalsen en het bevalt Jeroen Staatsen uitstekend. 

Hij voelt zich al helemaal thuis in de fruitgemeente. "Ik ben lang ambtenaar geweest en ben sinds 2001 aan het 'burgemeesteren'. Het mooie daarvan is dat je direct contact hebt met de inwoners. En nog belangrijker: dat je echt iets voor de mensen kunt betekenen."

Verplichtingen
De opvolger van Miranda de Vries heeft 'lol' in zijn werk en straalt dat ook uit. "Ik vind dit leuk om te doen. Ik heb 'iets' met het openbaar bestuur. Mijn vader was huisarts. Hij zei altijd: 'je bent er voor de mensen'."

"Ik heb van huis uit meegekregen dat je best van het leven mag genieten, maar dat je ook verplichtingen hebt naar de samenleving. En dan gaat het niet om systemen of structuren, maar in de eerste plaats om mensen."

Zo zette hij zich ooit in om iemand die werkeloos was weer aan een baan te helpen. "Je bent in de positie om iets voor anderen te betekenen." 

Veiligheid
"
Daarnaast maak ik me sterk voor de veiligheid van de inwoners. Het veiligheidsgevoel heeft directe invloed op de kwaliteit van het leven."

"Het mooie van werken bij de gemeente is dat het vaak leidt tot concrete resultaten. Er wordt een school gebouwd, een weg opgeknapt en ga zo maar door. Werken op rijksniveau is abstracter. En de contacten met de inwoners zijn natuurlijk ook vreselijk leuk. Neem alleen de huwelijksjubilea: veel ouderen stellen het op prijs dat de burgemeester op zo'n dag langskomt."

Mentaliteit
Na zijn eerste 100 dagen heeft Jeroen Staatsen een aardig beeld van de mentaliteit van Geldermalsen en haar kernen. "De sterke ondernemingszin valt me op. Mensen zijn initiatiefrijk. Het arbeidsethos is groot. Sommigen zijn ooit in hun 'uppie' begonnen en hebben nu een groot bedrijf."

"Maar denk ook aan initiatieven als de Bloesemtocht en Samenloop voor Hoop. Binnen een paar weken tijd twee geweldige evenementen met honderden vrijwilligers. Daarin zie je de kracht van de samenleving. Mensen komen in actie, voelen zich medeverantwoordelijk."

"Bovendien zijn de mensen vriendelijk. Dat zie je ook tijdens vergaderingen van de gemeenteraad: er bestaat onderling respect."

Band
Wat Staatsen ook opvalt: "In vergelijking met het westen hebben veel inwoners een sterke band met de grond. Mensen zijn hier geboren en getogen, families wonen hier generaties lang. De verbondenheid met de streek is groot."

"Mensen zijn trots op hun geboorteplaats en blijven die trouw. 'Hier hoor ik nu eenmaal', zeggen ze. Sommigen vliegen uit, maar komen later weer terug naar 'huis'. Ik ben zelf een 'zwerver', maar die gehechtheid aan de grond en de streek vind ik mooi."

Staatsen kwam niet naar Geldermalsen om op de winkel te passen. Hij wil graag deel uitmaken van de samenleving.

Hij verhuisde naar Meteren – 'alle verhuisdozen staan daar inmiddels, ik woon nu tussen de puinhopen' – is aanwezig bij veel evenementen en bezocht – als 'inburgeringscursus' - ook de derby tussen MVV'58 en Rhelico.

Werk aan de winkel
Daarnaast is er volop werk aan de winkel. "Dat is maar goed ook. Ik vind het veel te leuk om ergens mijn tanden in te zetten."

Bijvoorbeeld in de herindeling. "Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat op 1 januari de nieuwe gemeente staat als een huis. Daar komt veel bij kijken, maar dat gaat zeker lukken. Ook De Pluk is een belangrijk onderwerp, het is belangrijk dat deze voorziening goed kan blijven functioneren."

"De veiligheid staat hoog in het vaandel en daarnaast krijgt de handhaving bij de Lingelandjes een nieuwe impuls. We moeten voorkomen dat het prachtige Lingelandschap wordt aangetast."

Positieve insteek
Staatsen vindt een positieve insteek belangrijk. Bijvoorbeeld waar het gaat om de herindeling. "Natuurlijk zorgt dat voor 'kopzorgen', maar je moet dit proces vooral zien als een kans. Ik snap de scepsis die soms bestaat, maar pak het positief op."

"Het is leuk om er iets moois van te maken. Geniet ervan, dit maak je maar één keer mee. Met chagrijnig terugkijken kom je ook niet verder."

Diezelfde positieve insteek raadt hij ook de inwoners aan. "Wacht niet af, neem zelf initiatieven. De kracht van Geldermalsen zit 'm in de dorpen, de verenigingen, de mensen. Daar zit 'onze' vitaliteit. En vervolgens wil de (nieuwe) gemeente helpen om dingen te realiseren."

Bekommer je om elkaar
"En wat zeker net zo belangrijk is: mensen, bekommer je om elkaar." En dat gebeurt in de kernen volop, constateert Staatsen verheugd.

"Ik was onlangs in Gellicum, een prachtig dorp met ruim 300 inwoners. Daar hebben ze een app, waarmee de mensen met elkaar in contact staan."

"Ze regelen onderling vervoer naar de supermarkt in de buurt of laten elkaar weten dat ze hulp nodig hebben als ze bijvoorbeeld hun enkel hebben verzwikt. Fantastisch om elkaar zo te helpen. Een prachtige bijdrage aan de leefbaarheid van onze dorpen. Geweldig om te zien."

André Bijl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden