• Er bestaat veel weerstand tegen de plannen van de projectontwikkelaar.
• Er bestaat veel weerstand tegen de plannen van de projectontwikkelaar. Foto: André Bijl

Geen draagvlak arbeidsmigrantenhotel Geldermalsen

Algemeen 351 keer gelezen

GELDERMALSEN • Het plan om op bedrijventerrein West Betuwe in Geldermalsen een hotel voor arbeidsmigranten te vestigen, kreeg vorige week tijdens een informatieavond nauwelijks steun.

Van de pakweg zeventig aanwezigen lieten tijdens een peiling vier inwoners weten meer informatie te willen hebben. Eén persoon – projectontwikkelaar Paul Vermee – stemde onder veel hilariteit voor, de rest van de zaal was faliekant tegen de komst van het 'Polenhotel'.

Hotel
Fresh Ideas Beheer uit Tilburg – het bedrijf van Vermee – is eigenaar van 12.000 vierkante meter aan de Kennedylaan en wil daar een hotel met 134 kamers bouwen.

In de kamers worden buitenlandse - vooral Poolse - werknemers gehuisvest die werken op de naburige distributiecentra van Albert Heijn en Blokker en veiling Fruitmasters.

Alleen al bij Albert-Heijn gaat het om 600-850 werknemers, terwijl Blokker nog eens zo'n 100 buitenlandse arbeidskrachten in dienst heeft.

Stelletjes
Als de plannen doorgaan, worden de kamers voor het grootste deel bewoond door 'stelletjes' en daarnaast door circa 15 procent alleenstaande mannen en 15 procent alleenstaande vrouwen – gemiddeld 230 bewoners - die zo'n anderhalf jaar in Nederland verblijven.

Wethouder Ronald van Meygaarden liet weten dat de er nog geen aanvraag bij de gemeente is ingediend en de initiatiefnemer zelf op zoek moet naar draagvlak. "Een paar jaar terug kwam de projectontwikkelaar met hetzelfde verzoek. In principe stonden we daar als college positief tegenover."

Drastisch veranderd
Maar na de rellen in december 2015 rond de komst van een AZC in Geldermalsen is de situatie drastisch veranderd.

"De gemeente gaat niet akkoord zonder dat de omgeving gehoord is. Natuurlijk willen we mensen die hier werken fatsoenlijk huisvesten en we moeten antwoord geven op verzoeken, maar we willen vooral weten wat onze inwoners ervan vinden."

Concentratie beter 
De projectontwikkelaar bracht alles in stelling om de inwoners te overtuigen van de noodzaak van de komst van het hotel.

Joep Thönissen, voorzitter van de Vereniging Huisvesters Arbeidsmigranten: "Arbeiders worden nu verspreid over woonwijken en vakantieparken, terwijl concentratie beter is dan spreiding."

Volgens Thönissen zijn deze arbeiders niet te vergelijken met asielzoekers. "Ze verdienen in anderhalf jaar hun uitzet en gaan dan 'thuis' verder met hun leven."

Uitzendbureau
Een vertegenwoordiger van uitzendbureau Otto Work Force was enthousiast over het plan, omdat werknemers dan geen honderd kilometer meer hoeven te reizen. "Ze hebben meer vrije tijd en meer werkplezier."

Het 'charmeoffensief' maakte nauwelijks indruk. "Wij hebben nog genoeg plaats in de kerk", zei een inwoner. "We moeten die mensen toch op een humanitaire manier huisvesten", aarzelde een ander.

Mordicus tegen
Maar de overgrote meerderheid was mordicus tegen, waarbij vooroordelen en argumenten over elkaar heen buitelden. "Wat betekent dit voor ons? We krijgen 250 man voor onze deur." Zijn buurman gaf antwoord: "Een waardevermindering van twee ton van je woning."

Anderen voorspelden overlast door parkeerproblemen en drankgebruik én aantasting van de zondagsrust en vroegen zich af waarom het hotel niet tussen Albert Heijn en Blokker in wordt gebouwd.

Kwetsbare plek
"Dit is een kwetsbare plek. Naast het hotel loopt een fietspad en er ligt een tennisvereniging. Kunnen vrouwen en kinderen straks nog veilig over straat?" En naar de projectontwikkelaar: "U doet of u een maatschappelijk probleem oplost, maar u wil alleen geld verdienen."

Vandaar dat avondvoorzitter Peter Noordanus – oud-burgemeester van Tilburg en adviseur van de projectontwikkelaar – vaststelde dat maar weinig inwoners heil in het project zien.

Peiling
Een peiling toonde aan dat alleen projectontwikkelaar Vermee het plan steunt. Zijn opgestoken vinger zorgde voor hilariteit, de enige keer dat hij bijval kreeg.

"We kunnen toch gewoon constateren dat er geen draagvlak voor het plan bestaat", opperde een inwoner. Maar dat ging Noordanus te ver. "Om dat vast te stellen, moeten we verder praten. Daarna is het aan het gemeentebestuur."

André Bijl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden