• Chantal van Essen zet Marcel Rooijens in de bloemetjes.
• Chantal van Essen zet Marcel Rooijens in de bloemetjes. Foto: André Bijl

Vijftig jaar in touw voor De Wittenberg

Algemeen 754 keer gelezen

HAAFTEN • Als jong diaken raakte Marcel Rooijens in 1968 betrokken bij het werk van zorgcentrum De Wittenberg in Haaften. Vijftig jaar later is hij nog altijd actief. Vorige week werd hij in het zonnetje gezet.

De inwoner van Haaften begon in 1968 als bestuurslid van het zorgcentrum. "Ik was diaken van de hervormde kerk van Haaften. De Wittenberg en de kerk hadden destijds geen officiële band met elkaar, vandaar dat we contact zochten."

Ik werd namens de kerkenraad algemeen bestuurslid, later penningmeester en van 1996 tot 2006 was ik voorzitter van het bestuur." Bij zijn afscheid kreeg hij een koninklijke onderscheiding.

Tafeltje Dekje
Toen hij met het bestuurswerk stopte, bleef hij als vanzelfsprekend betrokken bij het werk van De Wittenberg. Rooijens brengt de maaltijden van Tafeltje Dekje rond die in het zorgcentrum worden klaargemaakt, is chauffeur van de rolstoelbus, haalt zo nodig medicijnen op en was jarenlang actief als sneeuwruimer.

"Maar dat werd een beetje zwaar, daar ben ik maar mee gestopt", lacht Rooijens die binnenkort 78 wordt.

Spannende jaren
Bijna veertig jaar was hij als bestuurslid nauw betrokken bij het beleid van De Wittenberg. Vooral de periode van zijn voorzitterschap staat hem nog helder voor de geest.

"De toenmalige voorzitter overleed onverwachts. Hij was een kundig bestuurder. Heftig om het werk ineens van hem over te nemen. Ik wilde niet graag voorop staan, maar heb wel geprobeerd dingen aan te sturen."

In de tien jaar dat Rooijens voorzitter was, is er veel gebeurd. "Het waren spannende jaren. Soms stonden we voor moeilijke beslissingen. Van sommige zaken heb ik wakker gelegen. In mijn tijd werd De Kempkeshof gebouwd."

Zelfstandig
Daarnaast was er overleg met verzorgingshuizen in Wijk en Aalburg, Gameren en Kesteren, instellingen met een positief protestants-christelijke inslag. Dat gold ook voor de Wittenberg, al hanteren we een open opnamebeleid. Iedereen is hier welkom."

Uiteindelijk leidden de gesprekken niet tot een fusie. "Ik was bang dat we in de samenwerking niet zo tot ons recht zouden komen. Vandaar dat we toen naar een goede directeur hebben gezocht en besloten hebben om zelfstandig te blijven."

Op eigen benen
Toen Rooijens eenmaal de indruk had dat het Haaftense zorgcentrum in rustig vaarwater terecht was gekomen, legde hij het voorzitterschap neer. "Ik nam met een goed gevoel afscheid en droeg met een gerust hart het stokje over. Tot op de dag van vandaag staan we onder leiding van onze directeur/ bestuurder Van de Craats op eigen benen."

"De Wittenberg is een prachtige voorziening voor de hele regio. We bieden goede zorg en hebben zelfs nog een eigen keuken waar elke dag heerlijk verse maaltijden worden bereid. Ik ben dankbaar dat ik daar mijn steentje aan heb bij kunnen dragen."

Naastenliefde
Na zijn afscheid als voorzitter bleef Marcel Rooijens zich inzetten. 'Roeping' vindt hij een te zwaar woord. "Maar het is wél naastenliefde die me drijft om dit werk te doen. Je bent bezig voor mensen die je hulp nodig hebben. Ik vind het heel normaal om daarvoor de handen uit de mouwen te steken. Bovendien doe ik het graag."

Vanwege zijn leeftijd bouwt hij zijn activiteiten van lieverlee wat af. "Maar ik rijd nog altijd voor Tafeltje Dekje. De mensen zijn zo dankbaar als je komt en ook de medewerkers waarderen je inzet."

"En als ze me vragen voor een uitstapje met de Rolstoelbus ben ik altijd bereid te rijden. Ik ben goed bekend in deze streek, dus kies altijd een 'toeristische route' en geef onderweg uitleg. Laatst gingen we in Kesteren pannenkoeken eten met de dagbesteding. Hartstikke leuk. Bovendien kent iedereen me. Als ik voorrijd, zegt er al gauw iemand: 'oh vandaag hebben we een goeie chauffeur'. Mooi hé."

Inzet
Vrijwilligerscoördinator Chantal van Essen is blij met de inzet van Rooijens en de pakweg 140 andere vrijwilligers van De Wittenberg. "We zijn dankbaar voor hun hulp. Ze doen net die extra dingen waar het personeel niet aan toekomt: wat extra aandacht, een goed gesprek of een eindje wandelen."

Opvallend is dat de meeste vrijwilligers lang actief zijn voor De Wittenberg. Afgelopen week werden twintig jubilarissen in het zonnetje gezet tijdens een high-tea.

Aan stoppen denkt Rooijens zelfs na vijftig jaar niet. "Als ze me nodig hebben, sta ik klaar."

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden