• Wethouder Ronald van Meygaarden plantte de eerste fruitboom.
• Wethouder Ronald van Meygaarden plantte de eerste fruitboom. Foto: Dick Aanen

Eerste oud-Hollandse fruitrassen geplant langs Rumptse Molendijk

Algemeen 450 keer gelezen

RUMPT • Wethouder Ronald van Meygaarden van Geldermalsen plantte zaterdagmorgen de eerste van tachtig fruitbomen aan de Molendijk in Rumpt.

Dit is het eerste concrete resultaat van de activiteiten van de Stichting Perendijk van Rumpt. De ambitie van de stichting is om op zoveel mogelijk plekken waar dit toegestaan wordt opnieuw fruitbomen aan te planten.

Meestal hanteert het waterschap strenge regels met betrekking tot de aanplant van bomen op dijken. Maar voor deze dijk in Rumpt werd een uitzondering gemaakt, omdat de dijk 'overhoogte' heeft ten opzichte van het gewenste profiel. 

Oud-Hollandse rassen
Er zullen door de stichting oud-Hollandse fruitrassen aangeplant worden. De bomen zijn samen met de Stichting Landschapsbeheer Gelderland uitgezocht. In hoofdzaak worden perenbomen aangeplant met een enkele appelboom voor een langere bloeitijd.

Het gaat om de perenrassen zoals de Gieser Wildeman, Sain Remy, Zoete Brederode, Winterriet Peer, Kleipeer, Avezaath Kapel en Kampervener en de appelrassen zoals de Dijkmanszoet, Sterappel en Groninger Kroon. 

De stichting Perendijk wordt overigens geen eigenaar van de dijkpercelen en heeft dan ook geen enkele zeggenschap over de percelen. Er worden afspraken gemaakt met de eigenaren over de aanplant en het beheer van de bomen.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden