• Hanneke Kean, Elly van Bruggen en Marilou Krouwel kijken uit naar het korenfestival.
• Hanneke Kean, Elly van Bruggen en Marilou Krouwel kijken uit naar het korenfestival. Foto: André Bijl

'Korenfestival uniek voor Leerdam'

Algemeen 1.042 keer gelezen

LEERDAM • Het eerste Glasstad Korenfestival wordt op zaterdag 24 maart gehouden in de Bethelkerk aan de Westwal in Leerdam.

"Het is de eerste keer dat in Leerdam zo'n evenement wordt gehouden. Natuurlijk zijn er avonden waarop meerdere koren optreden, maar deze samenwerking tussen plaatselijke koren is uniek."

Het festival is een initiatief van kamerkoor LingeVocaal. "Het leek ons leuk om een festival te organiseren dat gericht is op Leerdam en omgeving", vertellen de bestuursleden Hanneke Kean, Elly van Bruggen en Mary den Hartog én dirigente Marilou Krouwel van LingeVocaal.

Dameskoor Con Amore, Stedelijk Leerdams Mannenkoor Zang en Vriendschap, popkoor The Voice en gemengd koor Non Solus reageerden alle enthousiast op de uitnodiging.

Mooi beeld
"Die vijf koren geven een mooi beeld van wat er op korengebied allemaal te doen is in Leerdam. De diversiteit is groot. Ieder koor heeft een eigen karakter en een eigen repertoire: van klassiek tot pop. Een klassiek koor en een popkoor zingen nu eenmaal niet zo snel samen."

"Vreselijk leuk om al die verschillende koren nu een keer bij elkaar te brengen. Als dit festival aanslaat, kunnen we er misschien een jaarlijks terugkerend evenement van maken."

Opzet is dat alle koren onder leiding van hun eigen dirigent een bijdrage van ongeveer twintig minuten leveren. "En we sluiten af met een optreden van alle koren samen die daarvoor het Groot Glasstadkoor vormen."

Heel bijzonder
De initiatiefnemers kijken uit naar het festival. "Dit wordt een heel bijzonder concert. We vinden het vreselijk leuk om met al die andere koren een avond te vullen. En zij ook. Iedereen is heel enthousiast over het festival, het lééft. Alle koren zijn volop aan het oefenen."

"Zingen is gezond, zingen verbroedert en deze samenwerking zorgt alleen maar voor positieve reacties."

Laagdrempelig
De entree voor het korenfestival is gratis. "Dat hebben we bewust gedaan. Het moet een laagdrempelig evenement worden. We hopen op een prachtig concert in een volle Bethelkerk waar veel bezoekers kennis kunnen maken met de koren en waar de koren zich ook kunnen presenteren."

"Een prachtig moment om de koormuziek te promoten en de bezoekers te laten horen wat er in Leerdam op dit gebied allemaal te koop is."

Prachtige locatie
"Bovendien is de Bethelkerk een prachtige locatie voor dit festival. Het gebouw is goed toegankelijk, de akoestiek is goed, er is een podium, een grote hal, dat maakt de kerk heel geschikt voor zo'n evenement."

Op 24 maart krijgen de deelnemende koren de kans om een eigen stand in te richten met folders om de bezoekers zo te informeren over hun activiteiten en mogelijk nieuwe leden te werven.

Want extra leden kan bijna ieder koor wel gebruiken. Ook LingeVocaal dat inmiddels achttien jaar bestaat en twintig leden telt. Het koor zingt - a capella - klassieke muziek.

Stem erbij
"Ons koor is nu mooi in balans, al blijven tenoren en bassen altijd welkom. Onlangs hadden we een open repetitie en dat leverde weer een 'stem' op. Zo kregen we er een bas bij", lachen Hanneke Kean en Marilou Krouwel.

Elly van Bruggen benadrukt hoe leuk zingen is. "De wekelijkse kooravond is echt mijn avondje uit. Daar krijg ik zoveel energie van, die avond verdedig ik met hand en tand. Ik vind het ook heel bijzonder als je ziet wat je met elkaar kunt bereiken."

Popelen
De initiatiefnemers kijken reikhalzend uit naar de 24e maart. "We staan te popelen. We zijn zo benieuwd hoe het straks klinkt en hoe die samenwerking uitpakt. We kunnen niet wachten tot het zo ver is."

Het Glasstad Korenfestival wordt zaterdag 24 maart gehouden in de Bethelkerk aan de Westwal. De toegang is vrij, aanvang: 20:00 uur.

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden