• Er komt een beweeggroep in Vuren.
• Er komt een beweeggroep in Vuren.

Lingewaal verder met 'Fit, Veilig en Vitaal'

Algemeen 328 keer gelezen

ASPEREN • Gemeente Lingewaal gaat dit jaar verder met het project 'Fit, Veilig en Vitaal'.

In Lingewaal werden in 2016 en 2017 voor senioren verschillende activiteiten georganiseerd binnen het project Lingewaal Fit, Veilig en Vitaal. De projecten die gericht waren op valpreventie en vitaliteit bleken een succes.

Daarom wordt er in 2018 vervolg aan gegeven met de start van een beweeggroep en activiteiten tijdens de Valpreventiemaand in oktober.

Vorig jaar zijn er onder meer fittesten, een informatieochtend over vitaal ouder worden en een valpreventiecursus georganiseerd. Er deden 85 deelnemers meer mee aan de fittesten dan in 2016.

Angst om te vallen
Medeorganisator Maaike Geertzen: "Van de deelnemers gaf 28% aan angst te hebben om te vallen. Daarnaast heeft 62% van de deelnemers last van een aandoening die een belemmering kan zijn om meer te bewegen.

Tijdens de fittesten kregen de deelnemers daarom van een fysiotherapeut individueel advies over dagelijks bewegen, dat aansloot bij de mogelijkheden op zijn of haar niveau."

Bewegen

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat 17% van de 65-plussers in Lingewaal in de afgelopen drie maanden één of meerdere keren is gevallen.

Geertzen: "In beweging blijven kan helpen om valpartijen te voorkomen. Bijvoorbeeld door het doen van bot- en spierversterkende activiteiten en balansoefeningen."

Beweeggroep
"In het kader hiervan start Lingewaal Fit, Veilig en Vitaal maandag 12 maart met de beweeggroep: Vuren Beweegt! Ook gaan we kijken hoe we in andere kernen een stimulans kunnen geven aan beweeggroepen."

Vuren Beweegt! is een gevarieerd beweegprogramma van twaalf weken voor senioren van 60 jaar of ouder. Onder leiding van beweegdocent Ageeth de Graaf volgen zij een programma met fittesten, voorlichting en oefeningen in de gymzaal en buiten.

Het is de bedoeling dat deze groep na twaalf weken doorgaat als een zelfstandige groep.

Aanmelden kan bij buurtsportcoach Stijn Brokx via sbrokx@welzijnwestbetuwe.nl of 0345-616610. Locatie en tijd: de gymzaal van Dorpshuis De Koels in Vuren, iedere maandag van 10:00-11:00 uur. Start: maandag 12 maart; kosten: € 25,- voor twaalf lessen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden