Afbeelding

Gemeente Geldermalsen verhuist modderkruipers

Algemeen 270 keer gelezen

GELDERMALSEN • Gemeente Geldermalsen heeft een nieuwe leefomgeving gecreëerd voor de modderkruiper, beestje moet namelijk wijken voor de bouw van nieuwbouwwijk De Plantage.

Op dit moment is de gemeente bezig met het bouwrijpmaken van het eerste gedeelte van fase twee van nieuwbouwwijk De Plantage. Uit onderzoek bleek dat hiermee het leefgebied van de grote modderkruiper wordt aangetast. De modderkruiper is een beweeglijk en wormachtig visje met een fraai vlekkenpatroon op de flanken. Ter verdediging heeft het beestje een kleine uitklapbare stekel onder zijn oog. Aan zijn bek zitten zes korte tastdraden die het gebruikt om 's nachts op de bodem van watergangen naar voedsel te zoeken. Overdag verschuilen ze zich in de modder, vandaar de naam. De modderkruiper moet wijken voor woningen en daarom is al in november zuidzijde van de Blankertseweg voor haar een nieuwe geschikte leefomgeving gerealiseerd. Inmiddels zijn de diertjes gevangen en verhuisd.

Dit zogenaamde compensatiegebied voor de modderkruiper omvat bijna 2,5 hectare en het wordt ingericht als een aantrekkelijk struingebied voor de (toekomstige) bewoners van De Plantage en andere natuurliefhebbers. Op woensdag 14 maart gaan 51 kinderen van de Meester Aafjesschool uit Meteren hier in totaal 55 cultuurhistorische fruitbomen planten. Dat gaat, om 10:30 uur, gebeuren onder toeziend oog en met hulp van burgemeester Jeroen Staatsen

De gemeente is van plan hier ook een paneel te plaatsen met informatie over de modderkruiper en de bijzondere fruitbomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden