• Het gemeentehuis van Geldermalsen heeft de voorkeur voor huisvesting ambtenaren West Betuwe.
• Het gemeentehuis van Geldermalsen heeft de voorkeur voor huisvesting ambtenaren West Betuwe. Foto: Nico van Ganzewinkel

Gemeentehuis West Betuwe komt in Geldermalsen

Algemeen 1.375 keer gelezen

NEERIJNEN • De leden van het West-Betuwe Beraad (WBB) - de drie gemeenteraden - vinden unaniem dat het personeel van de nieuwe fusiegemeente het beste kan worden gehuisvest in het gemeentehuis aan de Kuipershof 2 in Geldermalsen.

Eventueel wordt die optie aangevuld met het aanpalende gebouw aan de Kuipershof 4. Huisvesting aan de Kuipershof biedt volgens de Stuurgroep - bestaande uit de drie burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen - voldoende ruimte om alle medewerkers op één locatie onder te brengen. Op die manier kan er worden gebouwd aan een nieuwe cultuur. Bovendien maakt de keuze voor één locatie de onderlinge ontmoeting en afstemming eenvoudiger en worden de reizen tot een minimum beperkt. Ook financieel gezien is deze optie het aantrekkelijkste scenario, al moet dan wel het gemeentehuis in Lingewaal worden afgestoten.

"Er is slechts een beperkt aantal bestaande kantoorlocaties van voldoende omvang binnen de gemeentegrenzen van West Betuwe aanwezig", constateert de stuurgroep in het voorstel. De bouw van een geheel nieuw gemeentehuis is nog wel in beeld gebracht, maar dat is alleen voor de volledigheid gebeurd. "Nieuwbouw is onwenselijk", stelt de Stuurgroep bij voorbaat vast. De drie gemeenteraden hebben daarover immers al moties aangenomen en ook tijdens de burgeravonden in januari 2017 hebben de bestuurders nadrukkelijk laten weten dat de bouw van een nieuw gemeentehuis niet aan de orde is. Hoewel de ambtenaren van de nieuwe gemeente West Betuwe in de toekomst meer op locatie gaan werken, is het volgens kwartiermaker Mirjam Kersbergen van belang om als gemeente één centrale ontmoetingsplek te hebben. "Vooral in de eerste periode heb je elkaar nodig." Kersbergen benadrukte ook dat de details van het voorstel verder moeten worden uitgewerkt en dat het hier alleen nog maar om een principe-uitspraak gaat. "Als we kiezen voor een concept waarbij we de raadzaal, de fractiekamers en loketten voor de burgers willen behouden, hebben we niet genoeg aan Kuipershof 2. Dan zullen we ook Kuipershof 4 erbij moeten betrekken." Volgens Kersbergen is het overigens niet mogelijk om de verhuizing naar de nieuwe locatie op 1 januari 2019 rond te hebben.

Gian Bareman (SGP Lingewaal) en Fred Temminck (CU Lingewaal) vroegen aandacht voor het gemeentehuis van Lingewaal. "Deze locatie hangt er nu een beetje bij. Maar laten we Lingewaal in zicht houden. Het gemeentehuis is nog steeds een prachtige trouwlocatie." Temminck vond de keus voor Geldermalsen als kernhuisvesting logisch, maar ook hij plaatste vraagtekens bij het afstoten van het Lingewaalse gemeentehuis. "Er is veel tijd nodig voor een rustige overgangsperiode. Tot alles duidelijk is, kan het gemeentehuis van Lingewaal prima worden gebruikt. Ik pleit er vooral voor om het oude gedeelte niet te verkopen. De ruimte is geschikt als trouwlocatie, maar ook voor plenty andere mogelijkheden."

De komende tijd worden de plannen nader uitgewerkt. Hierbij gaat het alleen over de centrale huisvesting. Daarnaast is het de bedoeling dat de medewerkers van de nieuwe gemeente de inwoners, ondernemers en organisaties actief gaan opzoeken. Er wordt nog gekeken welke huisvesting daarvoor in de kernen nodig is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Joke in de opslag van de Voedselbank Vianen.
Joke is hét gezicht van Voedselbank Vianen: 'Doe dit met zóveel liefde en plezier' Nieuws 6 uur geleden
• Het eiland.
Nieuwbouwplannen op het Eiland in Leerdam krijgen vorm: drie woontorens met 126 appartementen Nieuws 18 uur geleden
• Het AWM-peloton slingert zich langs de Ammerse molens.
Column Arno Wallaard Memorial: polderkoers live (te) volgen Sport 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden