• Rien Baas (l.) en medewerker Johan Pruissen tonen de eigengemaakte grillworsten.
• Rien Baas (l.) en medewerker Johan Pruissen tonen de eigengemaakte grillworsten. Foto: Dick Aanen

Grillworst Rien Baas weer bij top-10

Algemeen 1.129 keer gelezen

LEERDAM • Voor de derde keer op rij is de Leerdamse keurslager Rien Baas op het Europaplein met zijn eigengemaakte en authentieke grillworst doorgedrongen tot de tien finalisten van de Grote Grillworsttest van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).

Dit jaar waren er 110 inzendingen. De worsten worden door een strenge jury getest op uitwendig aanzien en uitwendige kleur, aanzien snijvlak en inwendige kleur, op geur en smaak en op samenstelling en consistentie. In de finale zullen deze maand nog twee andere worsten worden gekeurd. Eentje zal één dezer dagen worden aangeschaft door een mystery guest. De andere is persoonlijk door Rien Baas bij de jury ingeleverd.

"We zijn heel goed uit de eerste test gekomen", zegt Baas. "De meeste punten kunnen worden gescoord op de onderdelen geur en de kwaliteit. Daar hoeven we ons overigens geen zorgen over te maken, want op dat onderdeel scoren we eigenlijk altijd maximaal. Al jaren maken hetzelfde ambachtelijke product. Uiteraard is de receptuur geheim. Maar het zijn vooral de kruiden die het verschil maken."

Volgens Baas gaat bij het bij de beoordeling uiteindelijk ook om de details. Er zijn tientallen punten waarop het toch nog fout kan gaan. Baas: "Bij het afgrillen moet je bijvoorbeeld zorgen dat er aan de buitenkant geen verkleuring plaatsvindt of dat er andere oneffenheden plaatsvinden. Het is elk jaar weer een hele inspanning om een goed product te maken."

De keurslagerij van Rien en Irma Baas valt regelmatig in de prijzen. Met hun eigengemaakte grillworst werden ze al zevenmaal internationaal kampioen van Confrerie des Chevaliers. In 2012 behaalde werd de keurslager Nederlands kampioen met zijn barbecueworst. Maar de meeste prijzen werden binnengesleept met de rookworst. De keurslager op het Europaplein werd met dat product al drie keer kampioen tijdens de slagerswedstrijd Arnhem Rookworststad.

Baas: "Het kost elk jaar best veel tijd en energie om het beste product te maken. Maar het levert uiteindelijk ook veel op. Het is heel mooi om te zien dat de klanten zo intens meeleven. Iedereen koopt immers graag bij een bekroonde slager." Baas is zelf ook dol op grillworst. "Het is gewoon een eerlijk en heerlijk product, superlekker op een wit of bruin bolletje."

De uitslag wordt uiteindelijk bekendgemaakt tijdens het grote finalefestijn op donderdag 8 februari, dit keer bij Van der Valk in Leusden. "Dat is voor ons altijd een heel bijzondere dag. We gaan daar uiteraard heen met ons complete team."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden