• Arno van Staalduine en Jolanda Smid presenteren de nieuwe schoolnamen.
• Arno van Staalduine en Jolanda Smid presenteren de nieuwe schoolnamen. Foto: Aangeleverd

Dezelfde school, twee nieuwe namen

Algemeen 1.840 keer gelezen

LEERDAM • Het Heerenlanden College – met de locaties Joost de Jongestraat en Eksterlaan – verandert van naam. De huidige aanduiding bestaat alleen nog op papier en wordt in de praktijk vervangen door 'De Joost' en 'Het Heerenlanden'.

"We blijven elkaar versterken, maar kiezen voor een eigen naam om ons beter te kunnen profileren." Beide scholen maken deel uit van de stichting CVO-AV, waar acht scholen voor christelijk voortgezet onderwijs in Leerdam, Gorinchem, Sleeuwijk en Hardinxveld-Giessendam toe behoren.

"Met deze scholen waarborgen we kwalitatief goed onderwijs in Leerdam en de regio, maar we doen dat ieder met onze eigen kleur", vertellen Jolanda Smid en Arno van Staalduine, respectievelijk directeur van De Joost en Het Heerenlanden.

Herkenning
Beiden wijzen op het belang van een eigen naam. "Dat is belangrijk voor de herkenning van onze scholen." Tot voor kort gebeurde het regelmatig dat de locaties verwisseld werden en het niet duidelijk was wat waar gebeurde.

"Door een eigen naam wordt dat voorkomen. Toen de nieuwe logo's op onze scholen stonden, reageerden de leerlingen heel enthousiast: 'hé, dat zijn wij'. En op facebook kregen de nieuwe namen honderden likes. Die herkenbaarheid wérkt. Zo kunnen beide scholen zich beter profileren."

Band
Overigens benadrukken de directeuren dat de band tussen beide scholen blijft bestaan. Jolanda Smid: "We zijn als acht scholen nauw aan elkaar verbonden."

"Over sommige onderwerpen overleggen we meer met de andere VMBO-scholen, zoals Het Gilde of De Windroos, maar over doorstroming hebben we juist veel contact met Het Heerenlanden. Als een leerling goed presteert, moet die naadloos van de ene school naar de andere over kunnen stappen."

"Bovendien laten wij onze leerlingen op sommige onderdelen examen doen op Het Heerenlanden. Dat is praktischer dan op De Joost een of twee aparte examens af te nemen. Goede samenwerking maakt het mogelijk je flexibel op te stellen, daar profiteren de leerlingen van."

Grote slag
De Joost telt zo'n 200 leerlingen en is daarmee een kleine school. "De afgelopen jaren hebben we kwalitatief een grote slag gemaakt. We hebben een prachtig gebouw en het onderwijs is uitstekend op orde."

"Niet alle leerlingen doen hetzelfde. Er zijn verschillende niveaus binnen één groep, er wordt steeds vaker onderwijs 'op maat' aangeboden. Leerlingen krijgen nieuwe uitdagingen, we kijken of ze een hoger niveau aan kunnen. Leerlingen kiezen een zevende vak, anderen slagen cum laude."

"Dat werkt stimulerend; anderen laten weten dat ze dat ook willen. Er komt steeds meer aandacht voor de individuele leerling. Onze omvang maakt het mogelijk dat goed te organiseren."

School van de omgeving
Het Heerenlanden heeft circa 1000 leerlingen en geldt voor een school voor mavo, havo en vwo eveneens als kleinschalig. "We zijn de school voor de omgeving, vertrouwd, veilig en sfeervol", zegt Arno van Staalduine.

"Ook wij hebben belangrijke stappen gezet op het gebied van uitdagend onderwijs. We hebben voor veel vakken speciale modules die leerlingen op vrijwillige basis kunnen volgen. Daarnaast profileren we ons op het gebied van kunst en cultuur: zo is er een toneelgroep en een schoolband."

Sport en bewegen blijven op beide locaties belangrijk onderdelen van het lesaanbod.

Motto
De scholen hebben een eigen motto. Voor De Joost is dat: 'Doe, ervaar, leer'. "Onze leerlingen leren vooral door dingen te doen. Ze zijn actief in het Emmahuis en helpen mee bij de Buitenspeeldag. Ook zijn leerlingen betrokken bij lessen op basisscholen", vertelt Jolanda Smid.

Het Heerenlanden koos voor 'Doe wat telt'. Arno van Staalduine: "Het gaat om meer dan het halen van een diploma alleen. Denk aan de verantwoordelijkheid die je hebt voor je eigen leven, maar zeker ook voor de maatschappij. Dat komt ook aan de orde tijdens de maatschappelijke stages."

Inspiratie
"Daarnaast vinden we het op Het Heerenlanden en De Joost belangrijk om na te denken over de inspiratiebron van waaruit we leven. Hoe geef je vorm aan je identiteit? Dat is geen lege huls: elke leerling moet daar vorm en inhoud aan kunnen geven."

Zo gaan beide scholen de toekomst in. Met uitstekende onderlinge contacten, maar met een eigen naam. "Voortaan is het De Joost en Het Heerenlanden."

André Bijl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden