Afbeelding
Foto: 123rf.com

Geldermalsen waarschuwt winkeliers niet open te gaan op zondag 24 december

Algemeen 2.230 keer gelezen

GELDERMALSEN • Het gemeentebestuur van Geldermalsen heeft winkeliers uit Geldermalsen gewaarschuwd om niet zondag 24 december hun deuren te openen. Openstelling is in strijd met de Winkeltijdenwet en winkeliers riskeren een forse boete of zelfs een celstraf. 

In dagblad De Gelderlander stond dinsdag een artikel over het initiatief van een aantal winkeliers in Geldermalsen om zondag 24 december 'stiekem' open te gaan. Het artikel spreekt over een ontsnappingsroute die gevonden zou zijn door een besloten sfeer te creëren. De betreffende winkeliers willen hun vaste klanten via de mail gericht uitnodigen. Daarnaast is men van plan uitnodigende flyers uit te delen. Alleen personen met een mail of flyer worden binnen gelaten. 

Deze zondagsopenstelling is echter niet toegestaan, benadrukt gemeente Geldermalsen. Vanochtend heeft het gemeentebestuur onder alle centrumwinkeliers een brief verspreid met daarin uitleg. De Winkeltijdenwet geeft aan de gemeenteraad de bevoegdheid om in een Winkeltijdenverordening regels te stellen over koopzondagen in de gemeente. Op grond van de Winkeltijdenverordening van Geldermalsen is de koopzondag op 24 december niet toegestaan. Deze verordening kent geen mogelijkheid om dit op verzoek mogelijk te maken (er is geen vrijstellings- of ontheffingsmogelijkheid). De gemeenteraad heeft eind oktober in meerderheid aangegeven dat de winkels in de gemeente Geldermalsen ook niet voor één keer open mogen op zondag 24 december. Het feit dat de winkeliers niet iedereen toe willen laten maar uitsluitend personen met een vaste klantenkaart, een flyer of een uitnodiging (maakt niet uit wat) heft het verbod niet op. Zelfs wanneer men op die zondag wel in de winkel is en keuzes maakt, maar op een andere dag betaalt, is er volgens de Winkeltijdenwet sprake van een voor publiek geopende winkel op zondag.

Een overtreding van de Winkeltijdenwet is een economisch delict volgens de Wet economische delicten. De strafmaat kan variëren tussen hechtenis van ten hoogste 6 maanden of een geldboete van maximaal 20.500 euro. De politie of de gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaar kan bij het constateren van een overtreding proces-verbaal opmaken waarna het Openbaar Ministerie (OM) de zaak verder in behandeling neemt. 


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 23 uur geleden
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden