• Fort Asperen met de taveerne.
• Fort Asperen met de taveerne. Foto: Janneke Boogaard

Ondernemer gezocht voor Fort Asperen

Algemeen 2.137 keer gelezen

ACQUOY • Het beheer van forten moet commerciëler nu subsidies zijn weggevallen. Stichting KunstFort Asperen kan niet aan die strenge eisen van Staatsbosbeheer voldoen en stopt per 1 januari.

Staatsbosbeheer laat weten dat het fort open blijft van april tot en met september, zoals nu ook het geval is. De combinatie van kunst, natuur, erfgoed en horeca blijft bestaan. De taveerne wordt tot 17 december gerund door de stichting, Staatsbosbeheer praat inmiddels al met ondernemers die er mogelijk brood in zien.

Niet kostendekkend
Stichting KunstFort Asperen krijgt het niet voor elkaar om een kostendekkende exploitatie te realiseren voor het monument.

"We hebben er flink aan getrokken en mooie dingen gedaan, maar we zijn geen ondernemer die er geld in kan investeren", zegt voorzitter Erik Luermans van stichting KunstFort Asperen. Ook Staatsbosbeheer kan dat als overheidsorganisatie niet doen, zegt woordvoerder Joke Bijl.

Erfpacht
De stichting huurt sinds 1985 Fort bij Asperen van Staatsbosbeheer. Na voltooiing van de restauratie van het fort in 2015 heeft Staatsbosbeheer aangegeven het contract om te willen zetten in een erfpachtovereenkomst. "Dat doen we ook bij de andere forten waar we eigenaar van zijn. Tijden zijn veranderd, grote provinciale subsidies zijn weggevallen, dus moeten we andere wegen zoeken", zegt Bijl. "Het in stand houden van de forten blijft het doel."

Ook beheer en onderhoud
De stichting zou dan niet langer alleen verantwoordelijk zijn voor exploitatie van het fortcomplex maar ook voor het beheer en onderhoud ervan. Gedurende het seizoen 2016-2017 is daarmee proefgedraaid, maar zonder succes.

Vleermuizen
"Het wrange is wel dat we dit kalenderjaar eigenlijk beter gedraaid hebben dan voorheen, maar dat is niet genoeg", weet Luermans. "Het fort is moeilijk te exploiteren doordat het in de winter dicht is vanwege de vleermuizen. De taveerne is ook niet goed genoeg geïsoleerd."

Eerste fort met kunst
KunstFort Asperen was het eerste fort dat een unieke combinatie van kunst, natuur en erfgoed aanging en was daarmee een voorbeeld voor meerdere andere instellingen. "De stichting heeft dat fantastisch gedaan, het is jammer dat het niet langer lukt", aldus Bijl.

Vrijwilligers
Stichting KunstFort is intussen druk bezig om alles 'netjes achter te laten'. "De vrijwilligers die zich bezighouden met beheer en behoud gaan waarschijnlijk over naar Staatsbosbeheer", zegt Luermans. "Hoe het gaat met de vrijwilligers voor de kassa en tentoonstellingen hangt af van de nieuwe constructie." In totaal zijn er 25 tot dertig onbezoldigde medewerkers actief.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden