Afbeelding
Foto: www.123rf.com

Grote stroomstoring verholpen, onderzoek naar Apache-ongeluk gestart

Algemeen 3.821 keer gelezen

REGIO • Netbeheerder Liander heeft vanaf middernacht de pakweg 24.000 huishoudens in regio Geldermalsen en Culemborg weer gefaseerd van stroom kunnen voorzien. Mensen die langer dan vier uur zonder elektriciteit hebben gezeten, hebben recht op vergoeding.  

In regio Geldermalsen was maandagavond sinds ongeveer 19:00 uur sprake van een grote stroomstoring, veroorzaakt door een defensiehelikopter die bij Zoelmond tegen een bliksemdraad van een hoogspanningsmast is gevlogen. Naast de kern Geldermalsen werden ook de dorpen Beesd, Gellicum, Deil, Enspijk, Est, Rhenoy en Rumpt getroffen. Pakweg 24.000 mensen zaten zonder elektriciteit als gevolg van de storing.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid reisde maandagavond al af naar Zoelmond voor een verkennend onderzoek naar het ongeluk. 

Tijdens de stroomstoring gingen er geruchten over plunderingen rond op Twitter. Volgens de politie is hier echter geen sprake van, wel zijn er drie inbraken en een autobrand gemeld. Omdat er slechts beperkt telefoonverkeer mogelijk was, sluit de politie niet uit dat er mogelijk later nog meldingen binnen komen. 

Tien jaar geleden knalde er in de Bommelerwaard ook al een defensiehelikopter tegen een hoogspanningskabel, de storing duurde dagen. Dit kwam toen ook omdat er een nieuwe kabel over de rivier moest worden getrokken. Ruim honderdduizend mensen werden toen getroffen. Pas dit jaar werd er een schikking getroffen tussen de getroffen gemeenten en Defensie. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Joke in de opslag van de Voedselbank Vianen.
Joke is hét gezicht van Voedselbank Vianen: 'Doe dit met zóveel liefde en plezier' Nieuws 5 uur geleden
• Het eiland.
Nieuwbouwplannen op het Eiland in Leerdam krijgen vorm: drie woontorens met 126 appartementen Nieuws 17 uur geleden
• Het AWM-peloton slingert zich langs de Ammerse molens.
Column Arno Wallaard Memorial: polderkoers live (te) volgen Sport 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden