Foto: www.123rf.com
Foto: www.123rf.com Foto: 123rf.com

Raad Zederik zet streep door verkoop aandelen Eneco

Algemeen 372 keer gelezen

ZEDERIK • De gemeente Zederik zet de aandelen Eneco niet in de verkoop. De meerderheid van de raad zette maandagavond een streep door het voorstel van het college om de aandelen van de hand te doen.

Tien van vijftien raadsleden stemden in met een amendement van de ChristenUnie om een stem te blijven houden in het doen en laten van het energiebedrijf. VVD en VHL Lokaal Zederik steunden wel het college om tot verkoop over te gaan.

ChristenUnie, PvdA, SGP en CDA brachten als onderbouwing naar voren dat verkoop zou betekenen dat de gemeente geen invloed meer zou hebben op de duurzame strategische koers van Eneco. Daarnaast wezen zij op het wegvallen van het jaarlijkse rendement. 

Edwin Weijgertze (SGP): "Zonder visie en plan gaat het college voor het grote geld. Maar het is nog maar de vraag of we de voorgespiegelde 8,5 à 9 miljoen euro voor de aandelen krijgen. Het is een behoorlijk grove schatting, met een fors speculatief element. En daar houden wij niet van."

Nihil
De invloed van een gemeente als Zederik, daar keek VHL Lokaal Zederik heel anders tegenaan. "We hebben onderzocht op welke manier de gemeenten sturing hebben gegeven aan de werkwijze van Eneco en dat bleek nihil."

Namens de VVD pleitte Thijmen Peter de With ervoor de opbrengst deels te gebruiken om inwoners financieel te stimuleren te investeren in duurzame energie. Wethouder Wim Mulckhuijse liet weten dat ook al in gedachten te hebben. "Onze invloed wordt nu al minder en minder en driegt minimaal te worden. Je loopt bij niet-verkopen grote risico's. Als Eneco niet verkocht wordt aan een investeerder, kan het dividend fors naar beneden gaan. Nu is er een veel grotere kans om te cashen."

Het bleek niet voldoende om de tegenstanders van verkoop te overtuigen. Al liet Arie den Besten (CDA) wel weten: "We krijgen nog voldoende mogelijkheden om de aandelen te verkopen."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden