• Ouders maken zich zorgen over het gebruik van smartphone door hun kinderen.
• Ouders maken zich zorgen over het gebruik van smartphone door hun kinderen.

'Een dag zonder digitale media is winst'

Algemeen 719 keer gelezen

LEERDAM • Het begon met een aantal ongeruste ouders en leerkrachten rond de Reformatorische Scholengemeenschap Gomarus, inmiddels heeft het ouderplatform 'BewustGezin.Nu' veertien afdelingen in het hele land.

Als docente (CKV) en mentor aan de Gomarus kwam Lyda van Beijnum (49) uit Leerdam in contact met ouders die kritisch waren over het gebruik van de smartphone door hun kinderen. "Ik begreep hun zorgen. De smartphone is er altijd en overal. Kinderen doen zichzelf emotioneel tekort, leven steeds minder in de werkelijkheid, de tijd glipt ze door de vingers en het werkt verslavend."

Gevaren
Lyda benadrukt de gevaren van het smartphonegebruik. "Het kan leiden tot depressiviteit en verslaving. Uit een peiling van PanelWizard bleek onlangs dat maar liefst 89 procent van de ouders bang zijn dat hun kinderen op foute sites komen of geconfronteerd worden met cyberpesten, sexting of kinderlokkers."

Volgens de Leerdamse maken opvoeders zich ook zorgen over de hoeveelheid tijd die hun kinderen achter het beeldscherm doorbrengen. "De meeste ouders zien hun kind liever iets anders doen dan steeds maar achter de computer of smartphone zitten."

Brede ontwikkeling
De ex-docente is het daar roerend mee eens. "Mijn man en ik vinden het belangrijk dat onze kinderen zich breed ontwikkelen, muziek maken, schilderen, een spelletje doen, lekker buiten spelen, musea bezoeken of een gezellige middag hebben met opa en oma. Ik geniet van de avonden wanneer iedereen een boek zit te lezen en je alleen het tikken van de klok hoort."

In de praktijk blijkt het ook lastig kinderen in kerkelijke gezinnen bij de smartphone vandaan te houden. "Ouders willen hun kinderen een Bijbelse opvoeding geven: God liefhebben boven alles en de naaste als onszelf. Om dat in de praktijk te brengen, vinden ze de smartphone een belemmering. Maar diezelfde ouders vertelden me ook dat ze niet tegen de 'strijd' zijn opgewassen."

Uitstellen
Toen de oudste kinderen van het gezin Van Beijnum naar het voortgezet onderwijs gingen, verdiepten Lyda en haar man Herman zich in deze problematiek "Wij besloten het geven van een smartphone zo lang mogelijk uit te stellen. En hoe meer ik erover lees, hoe meer ik me realiseer dat ik ze het liefst helemaal geen smartphone geef."

Lyda benadrukt dat je met digitale techniek soms nuttige informatie kunt zoeken. Maar ze zegt het psychiater Manfred Spitzer van harte na: "Iedere dag die uw kind zonder digitale media doorbrengt, is pure winst."

Collectief
De Van Beijnums schreven een brief aan de brugklasouders van de Gomarus over de invloed van de moderne media. Dat leidde tot de vorming van het oudercollectief Gorinchem. Inmiddels sloten zo'n 110 echtparen uit de regio zich aan bij het initiatief dat ouders en kinderen wil informeren en steunen. Ook kwamen er veel positieve reacties uit het onderwijs.

"Een docent zei: alle vuiligheid die op de wereld te koop is, hebben onze kinderen van veertien jaar al gezien." Inmiddels is er een website en organiseert Lyda voorlichtingsavonden.

Lezing
Dinsdag 24 oktober staat in de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem een lezing van Max Wildschut op het programma over de effecten van digitalisering op macht, gezag en leiderschap. De toegang is gratis, wel is er een collecte.

Informatie en inschrijving: www.bewustgezin.nu. Daar staan ook de data van de volgende informatieavonden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden