• Tijdens de Burendag dit jaar stonden de deuren van De Biskamp ook open.
• Tijdens de Burendag dit jaar stonden de deuren van De Biskamp ook open. Foto: aangeleverd

Nieuwe impuls voor De Biskamp

Algemeen 686 keer gelezen

HELLOUW • Dorpshuis De Biskamp in Hellouw is dringend toe aan een opknapbeurt. Het bestuur zit vol plannen. Zeker nu er met hulp van vrijwilliger Leonie van der Voort anderhalve ton aan subsidiegeld bij elkaar is gesprokkeld.

Onlangs kreeg De Biskamp al een gloednieuwe vloer. Ook de verwarming werd vervangen. Vrijwilligster Leonie van der Voort zegt: "Dat waren de twee dingen die als eerste moesten, dat was echt het ergste." Maar, dat is nog maar het begin voor De Biskamp. Voorzitter Kees van den Heuvel: "Er moest gewoon hoognodig iets gebeuren. Anders zou het dorpshuis verloren gaan voor het dorp." Maar ja, het lospeuteren van de juiste subsidies vergt een bepaalde kennis en vasthoudendheid. En daar komt Leonie van der Voort van pas. Ze zegt: "Ik heb meteen gezegd dat ik absoluut niet kan klussen. Dat kunnen gelukkig heel veel andere mensen in het bestuur wel. Maar brieven schrijven en telefoontjes plegen: dat kan ik dan weer wel." Bovendien gaat de teloorgang van dorpshuis De Biskamp haar ook aan het hart. "Zo'n plek is gewoon belangrijk voor het dorp. Mijn dochters gaan inmiddels naar de middelbare school, maar toen ze jonger waren hadden ze in dit dorpshuis gymles. Hier wordt ook de musical van groep 8 van De Kievitsheuvel opgevoerd. Het is het stemlokaal. De plek waar de vakantiebijbelweek plaatsvindt. En ga zo maar door. Ik gun dit andere jonge kinderen ook dat ze hier kennismaken met het verenigingsleven. Zonder dorpshuis ontmoet je elkaar gewoon niet."

Zo'n half jaar geleden was de geldpot van De Biskamp echter vrijwel leeg. Terwijl het dorpshuis wel een renovatiebeurt kon gebruiken. Het bestuur besloot om een visie te gaan schrijven. Van den Heuvel: "Het was voor ons een hele leerweg. Die visie hebben we later nog flink moeten herschrijven, het moest allemaal veel concreter dan wat we eerst hadden." Maar, met dat in de hand, kon Van der Voort wel naar verschillende subsidieverstrekkende organisatie toe. Met succes. Er kwamen bijdragen van het Oranjefonds, het VSB-fonds, provincie Gelderland en natuurlijk ook gemeente Neerijnen. "Eigenlijk hebben we alles gekregen wat we hebben aangevraagd." Van der Voort verzucht dat het wel een kwestie van een lange adem was. "Je moet vasthoudend zijn, goed brieven kunnen schrijven en echt je plannen kunnen onderbouwen."

Bovendien, vult Van den Heuvel aan: "Het betekende soms ook dat wij als bestuur al geld uit moet geven aan een architect om een plan te tekenen, zonder dat je weet of je de subsidie uiteindelijk wel gaat krijgen." Van der Voort: "En dan verwachten die fondsen vaak ook nog eens dat je gewoon overdag kunt bellen en met ze kunt overleggen. Maar ja, wij hebben gewoon een baan. Dat moet maar even tussendoor. Je vraagt wel veel van de maatschappij op dat moment, vind ik. Ik kan me heel goed indenken dat sommige vrijwilligers gefrustreerd het bijltje erbij neergooien." Van den Heuvel bekent ondertussen: "Ik ben veel meer van de korte termijn dan Leonie. Ik wil meteen resultaat zien. Gelukkig heeft zij meer geduld."

Met elke nieuwe toegekende subsidie, ontstond er weer nieuw enthousiasme bij alle betrokkenen. Van den Heuvel vertelt verheugd: "Er gingen steeds meer deuren open en opeens kwam er ook weer meer energie in het bestuur en de vrijwilligers. Er gebeurt weer iets." Tijdens de Burendag eind september was het dorpshuis open voor een hapje en een drankje en konden bewoners de nieuwe vloer en verwarming bewonderen. "We kregen veel enthousiaste reacties."

Binnenkort krijgt De Biskamp een gloednieuw invalidentoilet. Ook komen er allerlei kleine aanpassingen om het dorpshuis beter toegankelijk te maken voor mindervaliden. Maar er zijn meer plannen. In de ruimtes waar vroeger het Groene Kruis huisde, zijn nog volop mogelijkheden. Van den Heuvel: "We zouden het bijvoorbeeld leuk vinden om een open eettafel te organiseren. Dat zou hier prima kunnen. Alleen moeten we daarvoor nog wel de keuken aanpassen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden