• Hanneke Mostert-Wensink met 'haar' kleuters op CBS Juliana.
• Hanneke Mostert-Wensink met 'haar' kleuters op CBS Juliana. Foto: Janneke Boogaard

Leerdamse juf Hanneke Mostert over kleuters en letters

Algemeen 1.425 keer gelezen

LEERDAM • "Juf, dat is mijn letter!" De kleuters van juf Hanneke Mostert zijn razend enthousiast over haar voorleesboek 'ABC lees je mee?'.

Een paar blaadjes uit een schrift, beschreven in kinderhandschrift. "Kijk, dit verhaal schreef ik toen ik een jaar of negen was", lacht Hanneke Mostert-Wensink (36). De liefde voor schrijven zat er al vroeg in.

Schooltje spelen
Nog eerder dan de liefde voor het schrijven, ontwikkelde Hanneke al een passie voor het onderwijs. Toen ze zelf nog een kleuter was, wilde Hanneke al juf worden. "Ik speelde schooltje met mijn neefjes en nichtjes." Nu werkt ze in groep 1 op de Julianaschool in Leerdam.

Voorlezen
Het schrijven en het onderwijs komen samen in haar eerste boek: 'ABC lees je mee'. "Het leek me altijd al leuk om een boek te schrijven, maar dan wilde ik wel dat het een aanvulling zou zijn op wat er al was. Bij mijn weten is er nog geen voorleesboek voor kleuters over de letters van het alfabet. Zelf vind ik voorlezen heerlijk om te doen. Het is heel goed voor de woordenschat en het zorgt voor een gezellig moment met je kind."

Manuscript
De Leerdamse juf schreef 17 verhalen en ging met haar manuscript de boer op. Christelijke uitgeverij De Banier reageerde enthousiast.

Van mezelf
Twee weken geleden hield Hanneke het tastbare resultaat voor het eerst in handen. "Dat gaf een bijzonder gevoel, het is echt iets van mezelf. De boeken waren bezorgd bij de supermarkt, dus daar ging ik ze ophalen, samen met mijn kinderen. Zij waren nog nieuwsgieriger dan ik. Vooral mijn oudste dochter en zoon zijn trots, zij nemen het boek overal mee naartoe."

Eén en al aandacht
Ook anderen reageren enthousiast op het boek. Als juf Hanneke met de hele klas op de foto gaat, zijn alle kleuters één en al aandacht zodra het boek open gaat. "Dat is mijn letter!" ziet één van de kinderen meteen. De fotograaf zijn ze al vergeten.

Voorbereiding
"Kleuters zijn vaak al volop bezig met letters, zeker in groep 2", vertelt Hanneke. "We haken daar op in door de letters spelenderwijs aan te bieden. Dat is heel goed als voorbereiding op groep 3, waar ze leren lezen en schrijven. We wijzen de letters niet alleen aan, maar koppelen ze aan gebaren." Bij de S is dat bijvoorbeeld de vinger voor de mond: stilte.

M van Moederdag
"Als we op school een thema hebben, verbinden we daar ook vaak een letter aan. Bijvoorbeeld de M bij Moederdag. Kinderen mogen dan ook een voorwerp meenemen dat met die letter begint. We spreken dus zoveel mogelijk zintuigen aan."

Mirjam en Jelle
'ABC lees je mee?' staat ook vol met aansprekende plaatjes. Een ring bij het verhaal over de R, een muis bij de M. Zo komen alle letters aan bod in een eigen verhaal. Mirjam en haar broertje Jelle komen in alle verhalen voor.

Illustrator
"Bij het schrijven had ik mijn oudste en middelste kind in gedachten. Ik heb de namen wel iets aangepast. Het grappige is dat de illustrator de kinderen zo heeft getekend dat ze ook nog best wel op mijn kinderen lijken", vertelt Hanneke. Marijke Duffhauss maakte de tekeningen. En de juf in het boek? Die heet Hanne.

Over haar werkwijze vertelt Hanneke: "Bij elke letter bedacht ik eerst allerlei woorden. Daar koos ik er steeds een paar uit waar ik een verhaal omheen kon bedenken."

Luizen
Behalve de personen zijn ook de onderwerpen grotendeels gebaseerd op haar eigen ervaringen als moeder en als leerkracht. "Er staat bijvoorbeeld een verhaal in over luizen. De moeder van Mirjam en Jelle is daar niet blij mee. Dat was in het echt ook zo!" De onderwerpen sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen: van ruzie maken tot verkleden.

Hart
Wat Hanneke Mostert betreft, blijft het niet bij dit ene boek. "Eerst maar eens afwachten of dit goed aanslaat. Als dat zo is, zou ik graag nog meer boeken voor kleuters schrijven. Daar ligt mijn hart."

'ABC lees je mee' is verkrijgbaar bij De Fakkel en Boek & Co in Leerdam en ook online bij de uitgever: www.debanier.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden