Afbeelding

Zederik trekt 1,7 miljoen euro uit voor toekomstige woningbouwlocaties

Algemeen 217 keer gelezen

ZEDERIK • Om toekomstige woningbouwlocaties aan te kunnen kopen zet de gemeente Zederik 1,7 miljoen euro apart.

Met dit actievere grondbeleid wil het gemeentebestuur ervoor zorgen dat er voldoende bouwgrond beschikbaar komt om nieuwe woningen te kunnen bouwen. De gemeenteraad stemde maandag in met het voorstel van het college. Uitgangspunt is dat Zederik met grondposities of claims (recht van eerste aankoop) grip op de gemeentelijke woningmarkt houdt en zo sturing te geven richting de gewenste woningbouwontwikkeling.

Daarbij werd door meerdere partijen wel nadrukkelijk aandacht gevraagd voor Lexmond. Het uitgangspunt dat er in deze Zederikse kern tot en met 2025 voldoende ruimte beschikbaar is om in de behoefte aan nieuwe woningen te voorzien, werd niet door alle fracties gedeeld.

"In Lexmond komen we bouwgrond tekort", stelde Thijmen Peter de With (VVD). "Daarnaast gaan ook de kleinere kernen - met name Hei- en Boeicop en Nieuwland en in de toekomst Leerbroek het niet redden. Vandaar dat we het voorstel aan willen passen, zodanig dat er bij mogelijke bouwlocatie in eerste instantie gekeken wordt naar Lexmond, naast Hei- en Boeicop, Nieuwland en Leerbroek. Als zich in Ameide en Meerkerk kansen voordoen, moeten we daar actief op inspelen."

Projectontwikkelaars
Ook SGP en CDA schaarden zich achter dit uitgangspunt. Wethouder Maks van Middelkoop zag er geen problemen in. "Ik onderschrijf dit. Dit is ook wat ik voor ogen had. Met de gronden die we gaan verwerven gaan we overigens niet zelf aan de slag om projecten te ontwikkelen; dat laten we over aan projectontwikkelaars."

Die laatste opmerking was voor Kees Matsinger (ChristenUnie) aanleiding om te interrumperen: "U gaat toch niet alleen in zee met projectontwikkelaars? Juist ook als particulieren aankloppen, dient er ruimte te zijn." Van Middelkoop reageerde: "We hebben een verkennend onderzoek gedaan naar de mogelijkheden; dat is voor ons de richtlijn waarmee we werken. Als inwoners met ideeën komen, zijn zij welkom."

Waarop Matsinger inging: "Dit vind ik een erg passieve houding." Volgens de wethouder viel dat mee. "Er komen op deze manier genoeg voorstellen binnen. Daar hoeven wij niets aan te doen."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden